• Početna>
  • Vesti>

Dan vina u Kosovskoj Mitrovici – šest izlagača i mnoštvo aroma

Foto: Radio Mitrovica sever

Manifestacija Dan vina, šesti po redu, održan je danas u Gradskom muzeju u Kosovskoj Mitrovici, a svoj vinski i rakijski asortiman, posetiocima je predstavilo šest proizvođača sa Kosova i iz centralne Srbije.

Ljubitelji dobre kapljice mogli su da degustiraju razne sorte vina – od prokupca do tamjanike, a za one žustrije, u ponudi je bila i široka lepeza rakija – loza, šljiva, jabuka, dunja…

Organizator događaja Jovan Acić kaže da  su izlagači ove godine došli u nešto manjem broju, ali da su njihovi proizvodi prvoklasni, nagrađivani i provereni.

“Izlagači su uglavnom iz Župe  odakle dolaze autohtone sorte  tamjanika i prokupac. Tu je vinarija “Đorđević”,  vinarija “Botunjac”, zatim iz Zvečana tu je vinarija “Jovanović” a iz Velike Hoče nam dolazi vinarija “Manitašević”. U orahovačkom kraju, kao i u Župi je danas slava, pa su mnogi ostali da je obeleže u svom kraju”.

Acić je sam realizator svoje ideje o organizovanju Dana vina na ovom području. Ovo je šesta godina kako uspeva da u nimalo lakim okolnostima, priredi trifundanska druženja za one koji, kao i on, znaju da vino nije samo tečnost koja opušta i opija. Vino ima karakter,ono sazreva kao ličnost, kada se nađe pred vama, ono nije dovršeno, a poslednji ton njegovog bukea je uvek u srcu onoga ko ga pije.

“Ja sam se uključio u sve to. Bilo bi mi drago da i moj grad, moje mesto odakle sam,  ima ovakav jedan dan… Nema puno izlagača ove godine, ali šta da radimo, tako je. Nadamo se da ćemo sledeće godine to malo da poboljšamo, možda neki salon vina malo moderniji, ali o tom potom. Ne bih da otkrivam sve ideje ali cilj mi je da uvedemo tu vinsku kulturu u naš grad jer je jako zanimljiva. Ima tu štošta da se proba i da se nauči” kaže Jovan.

Među izlagačima našao se i mladi proizvođač rakija Nikola Milisavljević iz Srbovca, u opštini Zvečan. Njegove rakije su višestruko nagrađivane, a kao i svi proizvođači, odlično vlada tajnama zanata. Pored dunje i jabuke, posetioci su mogli da probaju i zlatom okićenu “Srbovčanku”, šljivu odležalu u hrastovom buretu tri godine.

“Ta šljiva je dobitnica zlatne medalje na međunarodnom takmičenju u Apatinu. Prošle godine smo uzeli šest medalja, šest priznanja a ove godine imamo i rakijsku Olimpijadu, pozvani smo da učestvujemo i mislim da ćemo proći veoma dobro” kaže Milisavljević i otkriva da je od svih voćki, najteže ispeći dobru dunju, a ona je ujedno zaštitno lice njihovog brenda “Srbovčanka”.

Na pitanje koliko situacija utiče na plasman robe, Milisavljević kaže da se svakako osećaju negativne posledice, ali da oni uvek imaju tržište na koje bi plasirali svoje proizvode jer kako kaže “nije nama stalo do količine – mi držimo do kvaliteta”.

Ovogodišnju manifestaciju Dan vina podržali su Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica i Gradski muzej, pa su tim povodom, njima danas uručene zahvalnice.  

Ovo lepo iskustvo, zvucima gitare je upotpunio maestro Petar Rakić.

Comments

Pročitaj još