• Početna>
  • Vesti>

Nikić: Ove godine 19 slikara i 15 pesnika iz zemlje i regiona, gosti Kulturne manifestacije „Sokolica 2023“

Foto TV Most

Međunarodna kulturna manifestacija „Sokolica 2023“, dvadeset sedma po redu, svečano će biti otvorena večeras u 19 i 30 u sklopu banjskog kompleksa „Rajska banja“. Ova kulturna manifestacija tradicionalno okupilja umetnike i zaljubljenike u umetnost sa raznih geografskih područja zemlje i regiona, pružajući im priliku da se povežu i dele svoj talente i kreativnost.

Centralni događaj otvaranja ce biti posvećen izložbi slika „Fragmenti identiteta“, autora Ivana Galjka iz Ibarskog Kolašina. Galjak je svojom zbirkom slika istraživao temu identiteta kroz različite fragmente i slojeve, stvarajući duboku refleksiju o tom važnom konceptu.

Na manifestaciji će učestvovati akademski slikari i pesnici iz centralne Srbije, sa Kosova i Metohije, Crne Gore, Hrvatske i Republike Srpske, čineći ovu kulturu smotru veoma raznovrsnom i bogatom u umetničkim izražajima.

Pripreme pred otvaranje manifestacije su u toku, sve se privodi kraju pa smo predsednicu KUD“Zvečan“ Jelenu Nikić pitali da li je sve spremno i kako je zamišljen ovogodišnji program ove tradicionalne kulturne manifestacije.

„Večeras počinje 27. po redu Kulturna manifestacija „Sokolica 2023“, kao što znate izložbom slika našeg mladog umetnika Ivana Galjka a nosi naziv „Fragmenti identiteta“. To je njegova samostalna izložba, kojom ćemo početi  a zatim tokom trajanja programa, predstavićemo i ovogodišnje učesnike, umetnike koji su nam došli u goste, iako su to nama poznata lica i većina se kod nas osećaju kao domaćini. Biće, dakle oko 19 slikara iz Crne Gore, Hrvatske, Republike Srpske, centralne Srbije i naravno sa Kosova i Metohije“, rekla je za program Radija Kosovska Mitrovica Jelena Nikić i dodala da će tokom manifestacije ugostiti i 15 pesnika iz Srbije i regiona, koji će 27. avgusta učestvovati na pesničkim susretima u sklopu ovogodišnje manifestacije u Rajskoj banji. Tada će biti dodeljena i priznanja, a ove godine imamo i jednu novinu, objasnila je.

Naime, rano preminulom pesniku iz Zvečana Nemanji Radovanoviću biće posthumno uručena pesnička povelja.

„ Naravno ne možemo u ovom trenutku da otkrijemo kome će biti uručena nagrada „Pesničko uspenije, ali evo možemo da kažemo da ćemo našem Nemanji Radovanoviću koji ove godine nije sa nama dodeliti posthumno pesničku povelju a u petak 25. avgusta u okviru programa, prirediti jedan pesnički omaž, upravo njemu u čast“ , dodala je Nikić.

Pre tog događaja najavila je i druženje najmlađih sa slikarima u bašti Radničkog doma u sklopu „Dečije likovne kolonije“. Nikić je takođe najavila i posete manastirima Devine Vode, Banjska i Sokolica, što je i tradicionalni deo programa ove kulturne manifestacije.

Međunarodna kulturna manifestacija traje do ponedeljka 28. avgusta. Pokrovitelji manifestacije su Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Opština Zvečan, a organizator događaja KUD „Zvečan“.

Comments

Pročitaj još