• Početna>
  • Vesti>

UNS položio venac na mestu pogibije kineskih novinara u bombardovanju Ambasade Kine

Foto: UNS

„Poginule kolege novinari su se svojim životom i svojom smrću upisali u naše redove i oni nisu samo novinari Kine, oni su i naši novinari“, rekla je novinarka RTS-a i članica Uprave UNS-a Olivera Kovačević na mestu gde je na današnji dan pre 25 godina, u NATO bombarodvanju SR Jugoslavije srušena Ambasada Kine, kada je poginulo troje kineskih novinara.

Predstavnici Udruženja novinara Srbije (UNS), na čelu sa predsednikom UNS-a Živojinom Rakočevićem odali su danas počast kineskim kolegama i položili venac na mestu srušene ambasade u Ulici Trešnjinog cveta na Novom Beogradu. Na vencu piše: „Su Singhu, Džu Jing, Šao Junhuan, uvek ćemo vas pamtiti. Udruženje novinara Srbije“.

U bombardovanju Ambasade Kine stradalo je troje kineskih novinara, dopisnici lista “Guangming žibao” Džu Jing i Su Singhu, kao i novinarka agencije Sinhua Šao Junhuan.

„Dolazim sa Radio-televizije Srbije, na RTS-u se dogodio zločin kada je 16 radnika u NATO bombardovanju izgubilo život. Njihove porodice, njihove kolege zaposleni znaju kakvu to traumu vuče sa sobom i kakve posledice ostavlja ne samo na njihove porodice, nego i na šire okruženje. Mi samo pretpostavljamo kakve posledice je to ostavilo na porodice koje su udaljene hiljadama kilometara od naše zemlje“, rekla je Olivera Kovačević.

To je, istakla je ona, još jedna opomena da rat nosi strašan besmisao, kao što je potpuno besmisleno bilo da je kineska ambasada i pogibija naših kolega novinara kolateralna šteta“, rekla je Olivera Kovačević.

Subotički novinar i član UNS-a Branko Žujović rekao je da je imao čast i zadovoljstvo da radi sa četvrtom koleginicom – Vang Džimin, koja je trebalo da bude sa troje poginulih novinara u Ambasadi, a koja se samo sticajem okolnosti nije našla među njima.

„To iskustvo me je povuklo da razmišljam o nečemu drugom, izvan konteksta same tragedije. Na mestu stradanja nikao je Kineski kulturni centar i mislim da je veoma važno da svi razumemo da je i na mestu stradanja potrebno nastaviti – duhovnošću, obrazovanjem, kulturom. Na taj način uzvratiti. To je jedina prava mera uzvraćanja na zločin“, rekao je Žujović.

Ambasada Kine pogođena je 7. maja 1999. godine sa tri projektila. Južni deo zgrade pogodile su dve rakete – jedna poslednji sprat, a druga prizemlje. Treći projektil srušio je prizemlje i podrum zapadnog dela zdanja na Novom Beogradu.

Na mestu bombardovanja kineske ambasade 2009. godine postavljena je spomen-ploča.

Comments

Pročitaj još