• Početna>
  • Vesti>

Čović: Poseta Kurtija u Tetovu nezakonita, odgovorni bi trebalo da budu oštro kažnjeni

Foto: Printscreen

Nekadašnji predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović rekao je za RTS da je poseta Aljbina Kurtija Tetovu bila nezakonita i ocenio da bi vlasti Severne Makedonije trebalo oštro da kazne odgovorne za organizovanje te posete.

Prošle su dve decenije od strašnog zločina u Goraždevcu, kada su na decu, koja su se kupala u Bistrici, nepoznati napadači otvorili rafalnu paljbu. Tom prilikom stradala su dvojica dečaka – Ivan Jovović i Pantelija Dakić, a četvoro dece je ranjeno.

Nekadašnji predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović rekao je za RTS da međunarodni faktor na prostoru KiM ne radi svoj posao kako treba.

“Ovde se radilo o deci. Bilo ih je više od 50. Otišli su na kupanje na tu reku Bistricu i onda je s druge strane ispaljeno nekoliko rafala i tada smo u direktnim kontaktima sa UNMIK-om, i Kfor je bio nadležan, imali njihova obećanja da će poslednji kamen da prevrnu, da nađu. Evo šta su prevrnuli, 2010. godine je Euleks zatvorio istragu i vidim sad da je 2018. predao to nekim prištinskim institucijama”, rekao je Čović.

Istakao je da i najnoviji događaji pokazuju kakav je odnos međunarodne zajednice prema problemu sa kojim se srpska zajednica susreće, a i Beograd na Kosovu i Metohiji.

Čović je poručio da ne postoji veći zločin od zločina koji je počinjen u “Žutoj kući” – trgovina ljudskim organima.

“Ali kao što znate, videli ste, i Savet Evrope i Dik Marti, ali ništa se nije dogodilo. Ali, hajte da se nadamo i da verujemo u sve to. Sve je moguće i da dođe do promene, a ja verujem da vrlo brzo može da se dođe do počinilaca, ako su i oni živi”, rekao je Čović.

Dodao je da se stalno govori o sprezi takozvane države i albanske mafije i da ne treba gledati samo naš prostor, nego i malo šire, kao i da smo mogli da vidimo šta su uradili u Ekvadoru.

“Pojedine zemlje Kvinte tolerišu ponašanje Kurtija”

Govoreći o poseti Aljbina Kurtija Tetovu u Severnoj Makedoniji, Čović je istakao da je ta poseta protivzakonita i da i on ima iskustva sa tim nezvaničnim posetama Preševu, Bujanovcu i Medveđi.

“Te njihove nezvanične posete su se uvek svodile na veliki trandebal i velike provokacije u smislu nečega što oni pokušavaju permanentno da prave, a to je ‘velika Albanija’. Međutim, ovde se postavlja još jedan dodatni problem – ko stoji iza projekta ‘velike Albanije'”, rekao je Čović.

Ocenio je da pojedine zemlje Kvinte tolerišu ponašanje Kurtija i njegove svakodnevne provokacije, kao i da bi vlasti Severne Makedonije trebalo oštro da kazne odgovorne za organizaciju Kurtijeve posete Tetovu.

Čović je, govoreći o optužnici protiv Milorada Dodika, rekao da je to u skladu sa napadima i velikim pritiskom koji se vrši na Srbiju.

“Napadi na Republiku Srpsku i na Dodika idu zbog toga što RS ne dozvoljava promene Dejtonskog sporazuma, a jedan od garanata za Dejtonski sporazum je i Republika Srbija. Jako je važno da se Dejtonski sporazum sprovodi onako kako je i usvojen. Važno je zbog očuvanja Srba na prostorima Bosne i Hercegovine, odnosno na prostorima jednog dela RS”, naveo je Čović.

Comments

Pročitaj još