• Početna>
  • Vesti>

Skulpture Branislava Ristića u Kosovskoj Mitrovici: Zamršenost stvarnosti ispričana jednostavnom linijom

Foto: Radio Mitrovica sever

U Gradskom muzeju Kosovska Mitrovica večeras je otvorena izložba skulptura “Ritam i harmonija” akademskog vajara iz Štrpca Branislava Ristića.

Elegantnom jednostavnošću linije zamršene u pokretu i preplitanju, Ristićevi eksponati pričaju o složenosti stvarnosti i kosovskog trenutka.

,,Njegovo stvaralaštvo predstavlja impresivno ostvarenje kojim istražuje suštinske teme i bogatstvo kulturnog nasleđa regiona. Kroz tehničku veštinu, emotivnu rezonancu i tematsku složenost, Ristićeva dela postaju ne samo estetski artefakti ,već i snažni nosioci kolektivne memorije i duhovne dubine kosovskog duha” kaže Anđela Zuvić, diplomirani etnolog i antropolog recenzirajući Ristićevu postavku.

Pored izložbe, organizovane povodom Međunarodnog dana muzeja, posetioci su mogli da uživaju i u muzičkom delu programa u okviru kog su nastupili Đorđe Mihajović na gitari i Gradski hor.

Branislav Ristić je rođen 21. februara 1978. godine u Uroševcu. Osnovne i master studije završio je na Fakultetu umetnosti u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, na odseku vajarstva u klasi profesora Peka Nikčevića. Saradnik je u nastavi Fakulteta umetnosti Priština sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.Učesnik je likovnih kolonija kao i nekoliko zajedničkih izložbi. Organizator i selektor likovne kolonije „Jesen u Sirinićkoj župi“, Štrpce 2022. i 2023. Član je ULUKiM-a. Živi i stvara u Štrpcu.

Comments

Pročitaj još