• Početna>
  • Vesti>

Petković: MTS-u su na raspolaganju pravni mehanizmi za obaranje besmislene odluke Prištine

Foto: Kancelarija za KiM

Beograd neće tolerisati nasilje i samovolju Prištine u napadu na prava kompanije MTS doo na Kosovu i Metohiji, ćerke firme Telekoma, ističe direktor Kancelarije za KIM, reagujući na ukidanje sertifikata o registaracija MTS-a.  

Petković naglašava da nije reč samo o povredi neprikosnovenih prava jedne kompanije na neometano poslovanje, već pre svega o napadu na prava srpskog naroda.

,,Kompaniji MTS su na raspolaganju pravni mehanizmi za obaranje besmislene odluke tzv. Kosovske agencije za registraciju poslovnih korisnika, ali Priština zbog svojih jednostranoh akata može pretrpeti i ozbiljne posledice u oblasti telekomunikacija, navodi Petković u saopštenju.

,,I ovoga puta, kao i u svim prethodnim provokacijama i eskalacijama Kurti je povukao prvi potez i stoga će i odgovornost za sve posledice koje bi iz takvih demonstracija sile mogle da proisteknu biti isključivo na njemu”, kaže Petković.  

On dodaje da su i o ovom, još jednom  aktu samovolje od strane Prištine, obavešteni svi međunarodni predstavnici.

,,O najnovijem aktu samovolje Aljbina Kurtija i njegovih poslušnika, kao i o našim pozicijama ovim povodom, diplomatskim putem smo prvog dana obavestili sve relevantne inostrane sagovornike, uključujući EU posrednika u dijalogu i zemlje Kvinte, zahtevajući hitnu reakciju, a naša država će, kao i od samog početka, nastaviti da zajedno sa MTS-om i Telekomom Srbija i njihovim rukovodstvom štiti važeće sporazume, pravo i pravdu”, poručuje direktor Kancelarije ta KiM.

On podseća da je u vreme kada je MTS doo regulisao svoje poslovanje na Kosovu i Metohiji u skladu sa sporazumima postignutim u Briselu i svim u Prištini važećim propisima, proceduralno je sve bilo u redu,ali da ,,kod Kurtija očigledno ništa nije u redu”.    

Podsetio je da je pitanje funkcionisanja telekomunikacija u srpskim sredinama na KiM regulisano nizom dokumenata koji su usaglašeni u dijalogu Beograda i Prištine, a uz posredovanje EU.

,,Dakle, Beograd i Priština su 8. septembra 2013. godine postigli Aranžman u oblasti telekomunikacija, koji je u kasnijoj fazi pregovora razrađen kroz odredbe Akcionog plana koji je parafiran 25. avgusta 2015. godine, Zaključke EU posrednika od 13. novembra 2016. godine i saopštenje koje je EU posrednik izdao kao podršku usvajanju Zaključaka u cilju preciziranja dogovorenih odredbi, da bi zatim 18. novembra 2016. godine u Briselu bila usvojena i Dopuna zaključaka. 

Iza ovih aranžmana stoje stotine sati pregovaranja, i sve to hiroviti Aljbin Kurti ruši u napadu samovolje, kako bi još jednom demonstrirao da njega ništa od onoga što je dogovoreno u dosadašnjem toku dijaloga Beograda i Prištine ne obavezuje. 

Priština je koristeći besmislen administrativni argument da bi MTS-u onemogućila rad, zapravo želela da postigne dalekosežniji i opasniji cilj od puke blokade rada jednog poslovnog subjekta, a to je da onemogući mobilne veze srpskog naroda na Kosovu i Metohiji sa ostatkom Srbije i da ukidanjem TV signala i interneta potpuno informativno izoluje sadašnje korisnike MTS-ovih usluga. 

Kurti na ovaj način takođe, na najprimitivniji način omalovažava i napore koje je u proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine uložila Evropska unija i njeni posrednici. 

Njegova rešenost da nastavi putem kršenja briselskih dogovora je još jedan poziv na uzbunu, jer ako mu se to dozvoli možemo se u svakom smislu vratiti na period koji je prethodio početku dijaloga Beograda i Prištine, a odatle ostaje samo još jedan mali korak do potpune eskalacije na terenu”, upozorava Petković.

Comments

Pročitaj još