• Početna>
  • Vesti>

SRG za bezbednost novinara: Za šest meseci 42 slučaja napada i pretnji novinarima, rešeno 11

Foto: UNS

Stalna radna grupe za bezbednost novinara (SRG) razmatrala je izveštaj Vrhovnog javnog tužilaštva o prijavljenim slučajevima pretnji i napada na novinare u prvih šest meseci 2023. godine i saopštila da su u ovom periodu formirana 42 predmeta u vezi sa ugrožavanjem bezbednosti novinara.

U januaru su formiarana četiri predmeta, u februaru tri, sedam u martu, osam u aprilu, 12 u maju i osam u junu. Donete su četiri osuđujuće presude. Četiri krivične prijave su odbačene jer je utvrđeno da ne postoji krivično delo, a u tri predmeta doneta je službena beleška da nema mesta pokretanju krivičnog postupka.

Kako je saopštio SRG, u šest predmeta u toku je sprovođenje dokaznih radnji, u 24 podnet je zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja, a u jednom učinilac nije identifikovan ni nakon sprovedenog predistražnog postupka.

SRG je saopštio da je u istom periodu 2022. godine zabeležen identičan broj prijavljenih slučajeva (42).

Posebno su razmatrani slučajevi uvreda i pretnji Brankici Stanković, urednici Insajder TV-a, od strane navijača a razgovaralo se i o proceni bezbednosti ove novinarke.

Pored toga, razmatrani su i slučajevi praćenja novinara KRIK-a, kao i brojne pretnje Nenadu Kulačinu.

U slučaju pretnji novinarima Blica, i pored postignutog sporazuma o priznanju krivičnog dela, sud je odbio sporazum i nastavljeno je sprovođenje dokaznih radnji. Članovi SRG naveli su da su obavešteni o istrazi vezanoj za napad na novinara Danas-a Vojina Radovanovića.

Kada je reč o pretnjama redakciji dnevnog lista Danas i novinaru Dragojlu Blagojeviću, u međunarodnoj pravnoj pomoći nije bilo pomaka tako da još uvek nisu identifikovani počinioci.

SRG je detaljno informisana o nestanku predmeta u Višem sudu u Vranju koji se odnosi na prvostepenu presudu protiv Dejana Nikolića Kantara zbog ugrožavanja bezbednosti zaposlenih u OK radiju. Članovi Grupe rekli su da će intenzivno pratiti ovaj slučaj, kao i utvrđivanje odgovornosti za nestanak predmeta.

Na sastanku je posebno razmatrani pojedini medijski tekstovi o konačnoj presudi u slučaju ubistva novinara Slavka Ćuruvije, koji su izazvali zabrinutost domaće i međunarodne medijske javnosti. SRG ističe da će ishod ovog suđenja imati ogroman uticaj na slobodu medija, bezbednost medijskih radnika i sve procese vezane za medijske reforme koji su u toku.

SRG, kako ističe u saopštenju, očekuje verodostojnu presudu zasnovanu na utvrđenim činjenicama koja će predstavljati dodatni zamah unapređenju vladavine prava u Srbiji.

Sednici su prisustvovali predstavnici Vrhovnog javnog tužilaštva, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Asocijacije onlajn medija (AOM), Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), Udruženja novinara Srbije (UNS), Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV), kao i predstavnik Misije OEBS-a u Srbiji.

Comments

Pročitaj još