• Početna>
  • Vesti>

Gračanica: Promocija knjige „Sa Cvejom“ i scensko čitanje dramskog teksta „Urotnici“

Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Dom kulture „Gračanica“, Fondacija „Moj Balkan“ i udruženje „Krokodil“ organizuju promociju knjige „Sa Cvejom“ i scensko čitanje dramskog teksta „Urotnici“ u petak 17. maja 2024. godine sa početkom u 18 časova u Galeriji Doma kulture „Gračanica“.

Knjiga „Sa Cvejom“ sačinjena je od niza autorskih tekstova i predstavlja važan dokument o jednom izuzetnom umetniku i njegovim dostignućima u oblasti kulture i umetnosti, u gradu, zemlji i celom regionu bivše Jugoslavije.

Sećanja nas kroz knjigu vode od vremena kada je Branko Cvejić zakoračio u svet umetnosti, preko nezaboravnih predstava u njegovom Jugoslovenskom dramskom pozorištu, i od legendarnog Baneta Bumbara iz TV serije „Grlom u jagode”, sve do poslednjih uloga, napominje se.

O knjizi će govoriti: Branka Petrić, Svetozar Cvetković i Beka Vučo.

Promociju knjige prati scensko čitanje dramskog teksta „Urotnici“ Igora Štiksa i Vladimira Arsenijevića, nastalog po motivima krokodilove edicije „Zajednička čitaonica“.

„Šta se dogodi kada se, kršeći sve zakone prostora i vremena, susretnu Bogdan, Borka, Mirko, Sem, Predrag, Svetlana, Saša, Miroslav, Daša i Danilo? I kakva je njihova veza s piscima čija su prezimena Bogdanović, Pavićević, Kovač, Mehmedinović, Matvejević, Slapšak, Hemon, Krleža, Drndić i Kiš? U kakvu su to urotu oni uključeni? Na kakvu nas akciju zovu? Na temelju tekstova objavljenih u ediciji „Zajednička čitaonica“ nastala je ova uzbudljiva mešavina glasova, jezička i umetnička polifonija koja uvjerljivo dokazuje da, iako smo se, danas zatekli podeljeni u više različitih država, a mnogi od nas i u rasejanju, jedni drugima ne predstavljamo strance. Jer, u književnosti nema pasoša i putovnica“.

Učestvuju: Svetozar Cvetković, Isidora Minić, Dejan Dedić, Marko Grabež i Boris Liješević.

Program je pomogla Etno kuća „Ulpijana“ iz Gračanice.

Comments

Pročitaj još