• Početna>
  • Vesti>

U Prištini saopštili mere za sever: Delimično smanjenje prisustva policije i novi izbori

Foto: Tanjug

Vlada u Prištini saopštila je da je spremna da doprinese deeskalaciji situacije na severu Kosova, što uključuje trenutno smanjenje prisustva policije za 25 odsto u i oko opštinskih zgrada, i održavanje vanrednih lokalnih izbora.

Vlada u Prištini saopštila je da je spremna da ne preduzima radnje koje bi mogle da eskaliraju situaciju na severu.

“Kosovska policija, zajedno sa Euleksom i Kforom, proceniće bezbednosnu situaciju po potrebi, posebno će razmotriti mogućnost daljeg smanjenja prisustva policije u i oko opštinskih zgrada”, navodi se u saopštnjeu.

Takođe, vlada potvrđuje da podržava održavanje prevremenih izbora u četiri opštine na severu – Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok, i to nakon letnje sezone.

“Kosovo izražava svoju posvećenost da obezbedi neophodnu pravnu osnovu da omogući organizovanje ovih izbora, a EU će pozvati dva glavna pregovarača u Brisel u cilju finalizacije plana redosleda Sporazuma o normalizaciji, nakon čega će početi primena svih članova sporazuma”, dodaje se u planu vladinih mera u četiri tačke.

Podvlači se da da će navedene radnje biti okončane u roku od dve nedelje.

U saopštenju se navodi da su navedene mere dogovorene na jučerašnjem sastanku potpredsednika vlade i prvog pregovarača Besnika Bisljimija sa visokim predstavnikom Evropske unije Miroslavom Lajčakom u Bratislavi.

Razgovor je, dodaju u vladi, bio stvaranje preduslova za jačanje fokusa na punu i bezuslovnu primenu Osnovnog sporazuma od 27. februara i Ohridskog aneksa od 18. marta.

Comments

Pročitaj još