• Početna>
  • Vesti>

Mijačić: Važni institucionalni mehanizmi da građani mogu da dođu do svog novca; građani Severne Mitrovice od pregovora očekuju malo

Foto: Tanjug

Povodom isteka roka za cirkulisanje dinara na Kosovu koji je istekao u ponedeljak, politički analitičar i predsednik radne grupe Nacionalnog konventa za poglavlje 35 za pristupanje EU Dragiša Mijačić za Radio Mitrovica sever kaže da je to dovelo do toga da su Banka poštanska štedionica i Pošta prekinule upotrebu dinara u svojim poslovnicama na način da više ne vrše nikakve novčane transakcije i ne izdaju niti primaju dinare.

“Ja bih rekao da je to jedna i razumna odluka imajući u vidu da postoji mogućnost represivnih mera i poteza Vlade u Prištini. Tako da bi se izbegla bilo kakva incidentna situacija, prosto je moralo doći do jednog takvog koraka” smatra Mijačić.

Sedma runda razgovora o dinaru na nivou glavnih pregovarača nastavlja se u sredu 15. maja. Specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak , kao posrednik u pregovorima pokazuje određenu dozu optimizma kada je u pitanju postizanje nekog tehničkog sporazuma između dveju delegacija.

Dragiša Mijačić nije optimista po tom pitanju. “Prilično sam skeptičan, ne verujem da će lako doći do rešenja oko upotrebe dinara na Kosovu i ovde nije samo pitanje upotrebe dinara, već je problem finansiranje institucija i ustanova Republike Srbije koje deluju na prostorima KiM, kao i pristup novčanim tokovima građanima koja primaju plate iz Srbije”.

Smatra da je mnogo važnije da se pronađu institucionalni mehanizmi da građani mogu da dođu do svog novca na prostorima gde žive.

Centralna banka Kosova saopštila je da je licencirano osam filijala, odnosno kancelarija finansijskih institucija – jedna filijala banke u Leposaviću i jedna kancelarija osiguravajućeg društva u Leposaviću, te šest kancelarija nebankarskih i mikrofinansijskih institucija: u Leposaviću, u Zvečanu, Štrpcu, Šilovu i dve u Gračanici.

Navode i da je instalirano 38 bankomata, realizovano preko 350 poseta i promotivnih aktivnosti i odobreno blizu 11 miliona evra kredita.

“Time oni pokušavaju da umire i svoju javnost i međunarodnu javnost po ovom pitanju, ali to nema dodirnih tačaka sa realnišću. Centralna banka Kosova ima svoje motive i svoje razloge zašto je objavila tu informaciju. Verovatno pokušavaju da pokažu međunarodnoj zajednici da se nešto dešava po pitanju informisanja građana. Međutim situacija je potpuno drugačija” smatra Mijačić.

Institucije Republike Srbije koje rade na Kosovu i Metohiji su u potpuno drugom sistemu nego što je sistem kojim rukovodi Centralna banka Kosova. Mijačić smatra da otvaranjem jednih ekspozitura se ne rešava problem, koji trenutno imaju i građani i institucije.

“EU na čelu sa Miroslavom Lajčakom je ponudila tehničko rešenje koje omogućava prenos novčanih tokova iz jednog sistema u drugi sistem na način da i institucije i građani mogu da imaju pristup novčanim tokovima, ali da bi se to sprovelo mora da postoji politička volja”, kaže Mijačić.

Dodaje da je neophodna konstruktivnost kosovske strane da prihvati tehničko rešenje koje je dala EU, a ne Srbija i to rešenje da se primeni do formiranja zajednice opština sa srpskom većinom.

“ ZSO bi u svom mandatu trebalo da preuzme sve ove institucije i sva ova plaćanja”, kaže Mijačić i dodaje da u ovoj savremenoj eri postoje i drugi načini plaćanja (putem kartica i mobilnih aplikacija koje su vezane za račune) tako negde je potrebna i edukacija građana kako mogu na različite načine da izvrše plaćanja. Tim putem zaista može puno toga da se uradi i da se na taj način pomogne građanima da dođu do novca”, zaključuje Mijačić.

Građani  Severne Mitrovice smatraju da je dinar neophodno sredstvo plaćanja u sredinama gde su Srbi većina a od nove runde pregovora vrlo mali broj građana  očekuje pozitivan ishod.

„Ukoliko zaista bude prestao da važi dinar na Kosovu, postaće vrlo teško za stanovništvo koje se finansira u dinarima. To zapravo znači dodatne troškove, dodatno maltretiranje građana koji treba da idu do obližnjih gradova centralne Srbije kako bi uzeli novac koji su zaradili. Tu mislim na penzionere, na primaoce socijalnih usluga i tako dalje. Tu je najviše pogođena upravo ta kategorija stanovništva i ovo definitivno nije dobra stvar za ljude koji žive ovde. Sa druge strane, zaista bi trebalo da se nađe neko dugoročno rešenje da se ljudi više ovako ne maltretiraju“, rekla je Danijela.

Mitrovčani kažu da u maloprodajnim objektima plaćaju kao i ranije. To tvrdi i jedan broj vlasnika prodavnica koje smo pitali da li naplaćuju robu u dinarima.

„Dinar i dalje funkcioniše. Ja sam danas pazario dinarima i svaka radnja prima dinare, nije ukinuto. Od dijaloga nema ništa, nema nikakve promene, ovako ne može da se razgovara“, smatra Petar.

Jedna starija sugrađanka kaže da je ukidanje dinara sve dosta pogodilo. „Ne znamo ni gde smo ni šta smo. Ne očekujem da će ništa da se menja, biće sve kao i do sad“.

Marko smatra da je nepravedna odluka ukidanja jedne od najstarijih valuta u regionu i to povezuje sa ukidanjem nacionalnog identiteta. Od pregovora u Briselu ne očekuje eventualni dogovor.

„Mislim da je situacija jako diskriminatorna, jer nigde u svetu ne postoji da su druge valute zabranjene i ne znam kako su uopšte došli do toga. To nije samo ukidanje dinara kao platežne jedinice, već kao i deo nacionalnog identiteta, jer je dinar stariji i od mnogih evropskih država, a ne od Centralne banke Kosova. Mislim da glavni pregovarači Beograda i Prištine sutra neće ništa da se dogovore, a ako se i nešto dogovore, oni se dogovore mnogo pre rundi dijaloga i onda samo objave. Mislim da od dogovora nema ništa” kaže Marko.

Miloš je mišljenja da je situacija neobjašnjiva. On to ne povezuje sa demokratijom u Evropi, a od pregovora ne očekuje, kako kaže, ništa pozitivno.

„Naravno da  takav potez, koji je po svojoj prirodi antihumanistički, osuđujem kao građanin Kosovske Mitrovice i kao državljanin Srbije. To je još jedna u nizu mera kojom se poništava sve što ima veze sa Srbijom i sa srpstvom, srpskom državom i srpskim narodom” smatra Miloš i kaže da je to korak koji treba da doprinese daljem ugrožavanju položaja prava sloboda Srba na Kosovu i Metohiji i korak koji treba da doprinese daljem etničkom čišćenju. Smatra da je to “nažalost nešto što još dalje istiskuje državu Srbiju sa ovih prostora”. Akt bez ikakve saglasnosti, dozvole, i protiv interesa srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. To je nešto što država Srbija treba da zaustavi svim mogućim sredstvima, navodi ovaj Mitrovčanin. 

Portparol EU Peter Stano rekao je da od svakog sastanka koji se održava u okviru dijaloga Beograda i Prištine, očekuju da će biti finalni koji se bavi tim određenim pitanjem.

“Ta pitanja skreću pažnju sa onoga što je zaista neophodno, a to je napredak u implementaciji Ohridskog sporazuma i aneksa. Nadamo se da će strane biti sposobne da se ponašaju u evropskom duhu i da postignu neophodnii kompromis. I opet, kao i u svemu u vezi sa dijalogom, to zaista ne zavisi od toga šta mi želimo, nego od spremnosti i sposobnosti dveju strana da postignu prihvatljiv kompromis”, naveo je Stano.

Dinar tri meseca ne ulazi na Kosovo, ali je upotrebljavan za gotovinska plaćanja, dok su u bankama Poštanske štedionice vršene isplat ograničeno u dinarima. Prelazni period koji je ustanovila kosovska vlada je završen, tako da od ponedeljka pošte i banka ne primaju čak ni uplate u dinarima.

Comments

Pročitaj još