• Početna>
  • Vesti>

Podignuta optužnica u odsustvu protiv I.B. iz opštine Klina

Foto: Osnovni sud u Prištini

Specijalno tužilaštvo u Prištini podiglo je pred Posebnim odeljenjem Osnovnog suda optužnicu u odsustvu, protiv okrivljenog I. B, za navodno počinjene ratne zločine tokom sukoba na KiM.

Specijalno tužilaštvo saopštava da je protiv okrivljenog I. B. podignuta optužnica zbog osnovane sumnje da je počinio krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

“Osumnjičeni I. B. je optužen da je tokom rata na KiM, od januara 1998. do 21. juna 1999. godine, u selu Zajm u opštini Klina, stupio u srpsku policiju i vojsku i kao pripadnik grupe stalno učestvovao u pljački civilnog stanovništva i njihovih domova tako što je iz kuća nekih stanovnika uzimao dragocenosti kao što su vozila, stoka, televizori i drugi predmeti”, navodi se u saopštenju.

Takođe, ista osoba je navodno učestvovala u paljenju kuća u selu Zajm i okolnim selima, pri čemu su u jednoj od zapaljenih kuća, odnosno u kući M. A., pronađeni spaljeni i žrtve B. A. i B. K.

Okrivljeni je navodno pod pretnjom oružjem u cilju zastrašivanja, učestvovao i u proterivanju stanovnika albanske nacionalnosti iz njihovih domova.

Istragama je, tvrde iz Tužilaštva, pruženo dovoljno relevantnih pravnih dokaza koji dokazuju osnovanu sumnju da je okrivljeni, u dosluhu sa drugim pripadnicima policije i Vojske Srbije, učestvovao i doprineo izvršenju krivičnog dela za koje je optužen.

Optuženi je u bekstvu.

Comments

Pročitaj još