• Početna>
  • Vesti>

Varhelji: Nadam se da će tokom mandata nove Evropske komisije Srbija ući u EU; Vučić: Približićemo se otvaranju gotovo svih poglavlja do kraja godine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Beogradu sa komesarom Evropske unije za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem. Na zajedničkoj konferenciji za medije Varhelji je rekao da se nada da će do kraja ovog mandata Evropske komisije Srbija ući u EU. Vučić se nada da ćemo se do kraja godine približiti otvaranju gotovo svih poglavlja do kraja godine.

Varhelji: Vrata EU otvorena; Vučić: Niko neće ući u EU pre Ukrajine

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji izjavio je da su vrata Evropske unije za prijem novih članica otvorena, kao i da je moguće da se to dogodi za pet godina, do kada će trajati mandat novoj Evropskoj komisiji.

Na pitanje da prokomentariše da li je mislio na ceo region Zapadnog Balkana ili na pojedinačne države, kada je rekao da će nova Evropska komisija koja bude izabrana na kraju mandata primiti nove članice, Varhelji je naveo da je jasno da su vrata EU otvorena i ukazao da su lideri EU, kao i Evropski savet u poslednje dve godine više puta govorili o proširenju, što znači da postoji želja da se to dogodi.

“Moramo da ponovo uspostavimo momentum. Imali smo prethodnu komisiju koja je započela svoj rad rekavši da neće biti proširenja. Mislim da smo to prevazišli. Izgubljeno je vreme, ali ne samo da smo nadoknadili vreme, već smo nastavili napred za još pet godina u ovom mandatu”, rekao je on.

Varhelji je naveo da je za pet godina “savršeno moguće” proširenje EU, posebno ako se pogleda koliko je bilo potrebno da se dogodi prethodno proširenje.

“Vidite ekonomsko investicioni plan koji je možda najuspešniji deo budžeta EU. Sada smo na 60 odsto celokupne pomoći koju smo programirali i zato vidite da je plan rasta prošao veoma teške pregovore o budžetu bez ikakve promene. To je jasan znak koji treba i ovde shvatiti da je EU spremna da prihvati nove članice”, rekao je on.

Dodao je da će naredna Evropska komisija imati sve instrumente pri ruci da donese rezultate sa proširenjem.

“Sada takođe treba da vidimo formiranje nove komisije, komisije za proširenje, ali to je na liderima Evropske unije da iznesu stav o tome, mislim da će nastaviti, mislim da nisu radili uzalud da uspostave sve ove alate i mislim da je jasno šta je to šta dolazi, ali to mora da bude nepovratan proces”, rekao je on.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se nadovezao na pitanje upućeno evropskom komesaru, navodeći da je njegova procena, da niko neće ući u Evropsku uniju pre Ukrajine, već da samo može da se dogodi da uđe istovremeno sa tom državom.

“Za njih je Ukrajina apsolutno najvažnija, nemam ništa protiv, logično je, ima ogroman broj stanovnika, značajna teritorija, u ratu su”, rekao je Vučić.

Vučić: Ne idem u Kotor, najverovatnije u sredu sednica SB UN o Srebrenici

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da neće moći da ide u Kotor na samit lidera Zapadnog Balkana, jer će se u sredu najverovatnije održati sednica Saveta bezbednosti o rezoluciji o Srebrenici.

“Ja sam mislio da ću doći u Kotor, kao što sam vam rekao zajedno sa Sinišom Malim i Tanjom Miščević, ali mi je upravo dostavljena informacija da će najverovatnije sednica Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, pre toga i Saveta bezbednosti, biti baš u sredu, tako da ću ja čim završimo večeru, da idem u Njujork, pošto onima koji bi želeli da optuže Srbiju kao genocidan narod, neko mora da pruži odgovor”, rekao je Vučić.

Comments

Pročitaj još