Osmani i Rama o deeskalaciji: Kosovo pokazalo volju

Foto: Kabinet kosovske predsednice

Kosovska predsednica Vjosa Osmani sastala se u Prištini sa premijerom Albanije Edijem Ramom a glavne teme razgovora bili su predstojeći samit NATO-a, kao i o samit Berlinskog procesa koji će se održati u Tirani u oktobru ove godine. Kako je saopšteno oz kosovskog Prdsedništva bilo je reči i o aktuelnoj situaciji na Kosovu i regionu.

Osmani je istakla “posvećenost Kosova rešavanju zajedničkih izazova sa kojima se region suočava zajedno sa evroatlantskim partnerima”.

“U vezi sa bezbednosnom situacijom na severu, predsednica Osmani je istakao da je Kosovo pokazalo volju za deeskalacijom, nudeći organizovanje novih izbora na severu zemlje, u skladu sa pravnim okvirom Kosova. Dalje, ona je istakla da je imperativ da oni koji su napali NATO, novinare, Kosovsku policiju i građane na severu budu odgovorni pred zakonom, jer nekažnjivost može da podstakne još veće nasilje”, navodi se u saopštenju.

Što se tiče Samita Berlinskog procesa, iz Predsedništva navode da je razgovarano o neophodnosti stupanja na snagu svih do sada postignutih sporazuma u ovom procesu, posebno onih koji se odnose na slobodu kretanja, kao i mogućnosti povećanja projekata i korisnih sredstava za zemlje Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa.

S druge strane, u vezi sa Samitom NATO-a, Osmani je, kako se dodaje u saopštenju, zahvalila Albaniji na kontinuiranoj podršci članstvu Kosova u ovoj alijansi, dok je ponovila značaj napredovanja u članstvu u Partnerstvu za mir, kao korak ka punopravnom članstvu u NATO, koji bi istovremeno doprinelo dugoročnoj stabilnosti u regionu.

Comments

Pročitaj još