• Početna>
  • Vesti>

Drecun: Kurti grafite proglasio terorističkom organizacijom

Foto: Tanjug

Predsednik Odbora za KiM Milovan Drecun rekao je za RTS da je Kurtijeva odluka da se “Civilna odbrana” i “Severna brigada” proglase terorističkim organizacijama očekivan potez. Severna brigada postoji samo u nekoliko grafita koje je neki pojedinac ispisao, tako da je Kurti grafite proglasio terorističkom organizacijom, ističe Drecun.

Kriza na severu Kosova i Metohije ulazi u šestu nedelju i mnogo toga se dešavalo ove nedelje. Odluka da se “Civilna odbrana” i “Severna brigada” proglase terorističkim organizacijama, objavljena je u prištinskom Službenom glasniku.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, Milovan Drecun, predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju rekao je da je to očekivan potez Kurtija.

Ponavlja da je u nekoliko navrata govorio da se Priština sprema da uradi tako nešto da bi zaokružila potpuno okupaciju severa Kosova, integrisala taj deo naše južne pokrajine u lažnu državu Kosovo.

“I trebao im je taj potez iz dva razloga. A on je bio očigledan nakon one operacije lažne zastave kada je inscenirano nekakvo pronalaženje automobila prepunog naoružanja, narkotika, nekakvih molotovljevih koktela, gde je Priština izašla sa tezom – to je naoružanje, mada se ne zna ni čije je, ko je to stavio tu, zašto ga nije sakrio, koje navodno Beograd ubacuje da bi je snabdevao nekakve terorističke organizacije”, istakao je Drecun.

A terorističke organizacije su, prema njegovim rečima, pronašli u nečemu što ne postoji.

“To je nekakva Severna brigada i Civilna zaštita koja je nakon Briselskog sporazuma jednostavno raspuštena i ti ljudi primaju plate od privremenih institucija samouprave. Severna brigada postoji samo u nekoliko grafita koje je neki pojedinac ispisao, tako da je Kurti grafite proglasio terorističkom organizacijom”, rekao je Drecun.

Ne postoje nikakve organizacije, kaže Drecun uz konstataciju da Kurti priča o tome da se vrši pritisak na ljude kada idu na izbore, da se prinudno, nasilno izvode na nekakve proteste i to je za njega terorizam.

Akcija ima dva cilja

Drecun napominje da ta akcija ima dva cilja. “Prvo, proglašanjem nekakvih terorističkih organizacija podiže se stepen angažovanja snaga kojima Priština raspolaže. Do sada smo imali priču da se radi o kriminalnim bandama na severu koje destabilizuju situaciju i da protiv njih treba da se bore pripadnici specijalne parapolicijske jedinice i zato su ih ubacivali na sever Kosova, da uspostave navodnu vladinu prava”, kaže Drecun.

Dakle, ako sada podignete prag sa kriminalnih bandi na terorističke organizacije, onda su vam potrebni dodatni kapaciteti, rekao je Drecun i dodao da te kapacitete Priština planira da pronađe u tzv. kosovskim bezbednosnim snagama i da u jednom trenutku zatraže od komandanta Kfora odobrenje da ih instalira na severu pod navodnim izgovorom borbe protiv nepostojećih terorističkih organizacija.

“S druge strane, na ovaj način Priština stvara, uslovno da kažem pravni osnov i mehanizam za kontinuirana dalja hapšenja Srba. Sada mogu da proglase svakoga teroristom. Kurti je nedavno napravio jedan spisak na kojem je 350 Srba koje on pokušao da uruči Miroslavu Lajčaku, on odbio da prihvati. Te Srbe on je deklarisao tada kao nekakve kriminalce, a sada lako može da ih pretvori u teroriste”, rekao je Drecun.

“Ne znam kakava je to igra”

Odluku prištinskih institucija da “Civilnu odbranu” i “Severnu brigadu” proglasi terorističkim organizacijama, Srpska lista tumači kao deo plana Aljbina Kurtija da opravda nastavak političkog terora na severu Kosmeta. Takva odluka Prištine, potvrđuju Stejt department i Kancelarija EU u Prištini, nije doneta u koordinaciji sa međunarodnim partnerima.

“Ja zaista ne znam kakva je to igra. Ovaj Svečlja, takozvani ministar unutrašnjih poslova, tvrdi da su koordinirali tu akciju. Vidimo sada izjave iz vodećih zapadnih zemalja da nisu koordinirale nikakvu aktivnost na proglašenju nekakvih nepostojećih teritorijalnih organizacija”, podvlači Drecun.

Zapadne zemlje imaju jake obaveštajne službe koje su prisutne na Kosovu i Metohiji, tu je Kfor, odnosno NATO preko Kfora, i veoma dobro znaju da li postoje neke terorističke organizacije ili ne.

“Da, one postoje. Ali se nalaze među radikalnim islamistima koji deluju na Kosovu i Metohiji i tu možete da tražite među njima teroriste, ali i ne možete da ih tražite među Srbima koji mirno protestuju da bi zaštitili svoje prava”, rekao je predsednik Odbora za KiM.

Zapad ništa nije preduzeo da spreči Prištinu

Zašto se vodi ta igra, Priština svakako zna istinu, zapadne zemlje znaju istinu, to je sada pitanje za njihove međusobne odnose, podvukao je Drecun.

Prema njegovim rečima, ono što je činjenica je da Zapad ništa nije preduzeo da spreči Prištinu u takvom naumu. Ova odluka je ona je stupila na snagu. I sad im se otvara put da proglase koga god hoće teroristom na severu Kosova i da ga hapse, napominje on.

I kako sada očekivati recimo održavanje izbora na severu Kosova u uslovima kada uvek mogu nekoga ko krene da glasa, da proglase teroristom i da ga onako brutalno hapse kao što su već hapsili neke naše ljude, upitao je Drecun.

Lideri EU usvojili su zaključke i deklaraciju u kojima se nalaže i hitna deeskalacija i osuđuje se nasilje na severu Kosova i Metohije.

Comments

Pročitaj još