• Početna>
  • Vesti>

Stano: EU još čeka činjenice o hapšenju tri kosovska policajca

Foto: Stockphoto

Evropska unija “još čeka pojedinosti o hapšenju tri kosovska policajca” o čemu se juče izjasnio i visoki predstavnik EU Žozep Borel, izjavio je u Briselu portparol EU Peter Stano, dodavši da su čelnici Beograda i Prištine pozvani u Brisel “radi rešavanja krize i zaoštrene situacije”.

Stano je time na brifingu za novinare odgovorio na pitanje agencije Beta da li EU ima saznanja kako su uhapšeni kosovski policajci i da li isto kao i Amerikanci smatra da oni treba da budu pušteni, a kosovska policija udaljena od zgrada opština na severu Kosova.

Na pitanje Bete da li je Borel od srpskog predsednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija dobio odgovore da će poraditi na smanjenju zaoštravanja i rešavanju krize u okviru Dijaloga Beograd-Priština, portparol u Evropskoj komisiji je uzvratio da “ne može da iznese više pojedinosti jer su pripreme za sastanak u toku”.

On je rekao da je Borel pozvao srpskog Vučića i Kurtija, zbog zaoštravanja situacije na Kosovu i izostanka koraka da se to zaustavi, da dođu u Brisel i razmotre kako rešiti krizu.

Stano je, na pitanja novinara da li Brisel, kao i Vašington traži da trojica uhapšenih policajaca budu oslobođeni, precizirao da je “EU u toku kad je reč o hapšenju tri kosovska policajca od strane srpskih vlasti i u kontaktu s obema stranama i KFOR-om da bi tačno saznali šta se dogodilo”.

“Jako je važno da ustanovimo šta se dogodilo i kako se to desilo i pozivamo obe strane da ne pogoršavaju već tešku situaciju i da učine hitne i suštinske korake da to zaustavi”, rekao je on.

Borel je na ministarkom zasedanju NATO juče u Briselu izjavio da je “došlo do incidenta s hapšenjem trojice kosovskih policajaca” i dodao da je “u bliskom kontaktu s komandom KFOR-a i obema stranama” kako bi se utvrdilo šta se dogodilo. On je upozorio da se situacija na Kosovu “pogoršava iz dana u dan”.

Američki Stejt department je sinoć pozvao srpske vlasti da “bezuslovno oslobode trojicu kosovskih policajaca koji su u privedeni”.

Comments

Pročitaj još