• Početna>
  • Vesti>

Miladinov posetila Veliku Hoču, Orahovac, Osojane i Klinu

Foto: RTV Gračanica

Pomoćnica direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Svetlana Miladinov obišla je Osnovnu školu „Svetozar Marković“ u Velikoj Hoči i Gimnaziju u Orahovcu, gde je sa direktorima i nastavnim osobljem razgovarala o prioritetima za normalno funkcionisanje ovih prosvetnih ustanova.

Miladinov je istakla da je pomoć obrazovanju i deci na KiM jedan od najbitnijih ciljeva Kancelarije za Kosovo i Metohiju i države Srbije.

„Kancelarija za Kosovo i Metohiju je u predhodnom periodu ulagala u obrazovni sistem na KiM, a cilj moje današnje posete je da sagledam kakva je sitacija i šta su sadašnje potrebe i prioriteti za poboljšanje uslova za rad naše dece u ovim školama. U ovoj školi u Velikoj Hoči smo i do sada ulagali, nastavićemo i dalje, jer dobijamo povratne informacije od njih. Njihov osmeh daje nam motivaciju za dalje ulaganje“, kazala je Miladinov.

Škola „Svetozar Marković“ u Velikoj Hoči za dve godine proslaviće jubilej, stogodišnjicu postojanja, a pomoćnica direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Svetlana Miladinov ističe da je u predhodna dva dana obišla i škole u Donjoj Brnjici i Kosovskoj Kamenici koje su obeležile značajne jubileje.

„Svi ovi jubileji su samo znak da naše obrazovanje nije od juče i da se naša kultura i običaji neguju i preko obrazovnih institucija, ali osnov svega je naravno porodica. Sve ono što se u porodicama stekne i nauči prenosi se na školu“ , istakla je Miladinov.

Prilikom posete Gimnaziji u Orahovcu pomoćnica direktora Kancelarije za KiM je imala priliku i da pogleda izložbu fotografija učenika i profesora ove škole koja će ove godine proslaviti 60 godina postojanja.

Direktorka škole Dobrila Vitošević zahvalila je na poseti i istakla da je Kancelarija za KiM uvek otvorena za sve potrebe ove škole i da se nada da će se tako nastaviti i u narednom periodu.

„Mi smo priredili i jednu izložbu fotografija naših učenika kroz godine postojanja ove škole. To su stare fotografije između dva rata, koje su nam doneli naši bivši učenici i kojima se dokazuje naše bivstvovanje na ovim prostorima“, istakla je direktorka škole.

Pomoćnica direktora Kancelarije za KiM Svetlana Miladinov istakla je da su i ove fotografije potvrda da ne postoje makaze kojima će se istorija Srba na Kosovu prekrojavati.

„Od kad postoji srpski narod na ovim prostorima, postoji i obrazovni sistem, taj period se meri vekovima i naša deca će zahvaljujući upravo ovim fotografijama imati pravu sliku gde je Srbija i gde su koreni srpstva“ , istakla je pomoćnica direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Posetu Kosovu pomoćnica direktora Kancelarije za KiM Svetlana Miladinov nastavila je obilaskom porodica Dašić i Vulićević u opštini Klina.

Posetu Osnovnoj školi ,,Radoš Tošić”, vrtiću ,,Maja” i Domu zdravlja u Osojanu Miladinov je iskoristila i za razgovor sa direktorima i zaposlenima u ovim ustanovama da bi se ustanovili problemi i pronašla moguća rešenja kako bi život i rad zaposlenih i meštana u ovim mestima bio što bolji i prosperitetniji.

Comments

Pročitaj još