Vanovac: Bezbednost novinara staviti na prvo mesto

Izborna skupština Društva novinara Kosova i Metohije, ogranka Udruženja novinara Srbije koje je na Kosovu osnovano 2006. Godine, održana je u subotu u Gračanici, a za novu predsednicu je izabrana Ivana Vanovac, novinar urednik Radio Kosovske Mitrovice. Prve utiske, mišljenja i planove iznela je za jutarnji program svoje matične medijske kuće.

“Društvo novinara Kosova i Metohije kao ogranak Udruženja novinara Srbije počelo je da oživljava i da se rehabilituje 2006 godine. Bilo je različitih izazovnih momenata. Kosovo i Metohija imaju jake novinare i upravo ti ljudi su pokrenuli Društvo te godine. Oni su do danas zaista izgradili ime jedne respektabilne institucije i sada nam valja da tu priču malo osvežimo, s obzirom da smo imali jedan period zatišja i da konkretizujemo delovanje na svim poljima koja se tiču novinarskog rada i izveštavanja sa ovog našeg područja”, rekla je novoizabrana predsednica Društva novinara KiM Ivana Vanovac.

Ona smatra da je na ovim našim prostorima teško u svakom smislu, a naročito u novinarskom. Pre Ivane Vanovac, funkciju predsednika ogranka UNS-a na Kosovu i Metohiji obavljao je prvo Budimir Ničić, a potom Darko Dimitrijević. Veliki oslonac ovom ogranku je matično Udruženje novinara Srbije, što je Ivana u razgovoru i potvrdila.

“ Društvo novinara KiM se jako oslanja na UNS i dobar je trenutak da u široj javnosti isforsiramo priču o položaju novinara na Kosovu i Metohiji, upravo zato što je na čelu UNS-a Živojin Rakočević, naš čovek, jedna neiskompromitovana ličnost , dokazana i ostvarena u svim sferama delovanja. Pored onih standardnih, mi ovde imamo i malo specifičnije probleme, na šta je sekretar UNS-a Nino Brajović, na izbornoj skupštini Društva novinara KiM u subotu i podsetio. Bilo je reči o tome da bi u narednom periodu trebalo definisati a potom i konkretizovati mehanizme pravne zaštite novinara na Kosovu i Metohiji”, dpdala je Vanovac.

Vanovac je mišljenja da trenutno ne treba prenagljivati sa nekim velikim i preambicioznim planovima jer njoj tek predstoji upoznavanje sa načinom na koji redakcije rade kao i sa uslovima pod kojima medijski radnici izveštavaju. Ipak, postoje problemi sa kojima se medijski radnici suočavaju već godinama.

“Ima dosta redakcija na centralnom Kosovu, Metohiji, Sirinićkoj župi, koje se sa različitim problemima suočavaju. Mislim da bezbednost treba staviti na prvo mesto, a potom i uslove rada i egzistencijalna pitanja novinara. Kako se mediji finansiraju, koliko su izvori finansiranja stabilni odnosno nestabilni… Suočavamo se sa diskriminatorskim odnosom institucija i pojedinaca, imamo problem dostupnosti informacija na srpskom jeziku. Imamo i sada muku sa pasivnošću sistema prema činjenici da je na prostoru Kosova i Metohije nestalo 17 novinara…. Dakle ima tu dosta problema, ali mi ćemo kao i uvek do sada, u okviru mandata koji nam je dat činiti sve da se približimo njihovom rešenju” ”, zaključila je Vanovac.

Comments

Pročitaj još