• Početna>
  • Vesti>

Očekivanja građana Kosovske Mitrovice – od “nikad neće biti bolje” do “očekujem boljitak”

Foto: Radio Mitrovica sever

Kriza na severu Kosova ušla je u 15. dan. Dok očekuju ishode razgovora visokih zvaničnika sa kosovskim vlastima, ali i rezultate susreta svojih predstavnika sa Aleksandrom Vučićem, građani Kosovske Mitrovice umorno pristaju da odgovaraju na pitanja novinara. Njihova razmišljanja o ovim razgovorima i trenutnoj situaciji na severu Kosova, kreću se u rasponu od “nikada neće ovde biti bolje” do “očekujem boljitak i napredak”.

Jedan naš sugrađanin smatra da je situacija u koju smo došli nakon poslednjih dešavanja na severu Kosova “dno dna” ali da je politika čudo od kojeg sve zavisi.

“Posle pregovora očekujemo da nešto bude bolje, jer mislim da smo došli na dno dna. Živimo preko dana, a noću strepimo. Politika je čudo i uvek očekujemo da bude neka pozitiva, ali šta će da se desi opet zavisi od političkih stranaka. Mislim da je situacija ogorčena, ne samo za mene već i za sve građane Kosovske Mitrovice, Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića. Sve su to stvari koje čovek trpi. Drugo nemamo šta da očekujemo, ako bude bolje biće i za nas bolje, a ovako ćemo da teramo dokle možemo. Do zadnjeg ćemo da budemo jedinstveni i saglasni”.

Drugi Mitrovčanin kaže da je zabrinut i da narod  priželjkuje mir.

“Kao i uvek, očekujem isto. Očekujem neki dogovor, da budemo mirni, razumni i tolerantni. Koliko će to da nam donese nekog uspeha ili poboljšanja, ostaje da vidimo. Trenutnu situaciju vidim kao zabrinjavajuću, ali tu smo”.

Ima i optimističnih koji imaju poverenja državni vrh Srbije i nadaju se boljitku.

“Mislim da će da se nađe neko adekvatno rešenje za nas. Smatram da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić uvek uz nas i da će da nam pruži podršku u svakom smislu. Konkretno, od pregovora očekujemo boljitak za sever Kosova, i pronalazak adekvatnog političkog rešenja za ovu situaciju. Situacija trenutno nije baš najbolja, a mi svakako očekujemo boljitak i napredak u pregovorima Beograda i Prištine i nadamo se da će to biti na dobrobit naših građana” kaže jedan mladi građanin Kosovske Mitrovice.

Stariji odgovaraju nerado i prilično su zabrinuti zbog iseljavanja ljudi. Odgovornost je prema mišljenju jednog od anketiranih građana, na nekoj instanci višoj i od Lajčaka i Eskobara.

„Od pregovora ne očekujem ništa. Koliko puta se pregovaralo do sada? Ko koga sluša tu ? Ćuti i trpi šta te briga. Kada je bilo dobro kod nas ? Mislim da neće ništa da se sredi još, jer nema ko o tome da odlučuje. Radi ovaj naš nešto ali nije to to. Zna se ko se pita i ko deli svet. Ko ne bi voleo pozitivan ishod razgovora, vidite šta se dešava u Ukrajini“.

Predugo iščekivenje rešenja, prečeste krize, neizvesnost – sve to muči građane. Jedan sa kojim smo razgovarali smatra da je takva situacija počela mnogo pre 1999. godine te da ne očekuje ništa dobro ni u narednom periodu.

„Od pregovora ništa ne očekujem. Da li vidite da je narod otišao? Prvo beži inteligencija, a zatim špijuni i onda ostaje sirotinja. Ostaje onaj ko je vezan za školu, za decu, za imovinu, da sačuva ono što ima ako može. Očekujem sve najgore i ništa dobro. Mi evo više od 20 godina, ali i pre, od 1945. godine, sve je naopako krenulo za srpski narod. Iskren da budem, ne verujem nikome. Kakav Eskobar i Lajčak, oni su neozbiljni, a amerikancima ništa ne možete da verujete, kao ribolovcu isto. Oni se sa nama igraju kao da smo na lutriji. Stvarno ne očekujem ništa dobro“.

Poslednja u nizu kriza na severu Kosova počela je 26. maja kada su u prostorije lokalnih samouprava u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, novoizabrani gradonačelnici albanske nacionalnosti ušli nasilno, uz pomoć specijalne jedinice Kosovske policije. Situacija je eskalirala u ponedeljak, 29. maja, kada se između kosovskih specijalaca i nezadovoljnih građana isprečio Kfor. Do nereda je došlo u popodnevnim satima kada je Kfor krenuo u razbijanje mase građana, kako bi vozilima kosovske policije u kojima su celog dana bili zatvoreni policajci, obezbedio prolaz do opštinske zgrade. U sukobu vojske i naroda, povrećeno je preko 50 građana i oko 40 pripadnika Kfora.Tom prilikom privedene su četiri osobe zbog sumnje da su učestvovale u napadu na Kfor. Dve osobe su puštene, a Radošu Petroviću i Dušanu Obrenoviću je određen jednomesečni pritvor.

Mirni danonoćni protesti nezadoivoljnih građana se nastavljaju i u naredne dve nedelje. Okupljeni zahtevaju da se specijalna policija povuče iz zgrada lokalnih samouprava i sa ulica na severu Ksoova, da novoizabrani gradonačelnici ne koriste zgrade ovih lokalnih samouprava i da se uhapšeni Radoš Petrović i Dušan Obrenović puste na slobodu.

U ovom periodu, diplomatske aktivnosti međunarodnih zvaničnika se drastično pojačavaju. Tako su ove nedelje i Prištinu i Beograd posetili izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar i glavni posrednik EU u dijalogu Beograda i Prištine Miroslav Lajčak sa nedvosmislenim zahtevom upućenim kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju, da povuče specijalne jedinice i raspiše  nove izbore za četiri srpske opštine na severu Kosova. Zahtevalo se i da se bez odlaganja nastavi dijalog u Briselu. Konkretnih rezultata ove posete za sada nema.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da bi danas ili tokom predstojećeg vikenda, trebalo da se sastane sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije. Nakon sastanka sa Vučićem, Eskobar je izjavio da se od njega očekuje da iskoristi svoj autoritet i učini sve što je neophodno da Srbi sa severa učestvuju na izborima, koje bi eventualno, uskoro Priština mogla da odobri.  

Do objavljivanja ovog teksta, nije potvrđeno vreme sastanka Vučića sa Srbima sa KiM.

Comments

Pročitaj još