• Početna>
  • Vesti>

Vučević: Vlada koju ću voditi biće vlada kontinuiteta

Tanjug

Kandidat za sastav nove Vlade Srbije Milos Vučević izjavio je da će vlada koju će predvoditi biti u najvećoj meri vlada kontinuiteta.

On je, u ekspozeu koji podnosi na posebnoj sednici Skupštine Srbije, istakao da je naša država nakon fiskalne konsolidacije 2014. ušla u fazu razvoja bez premca u svojoj  novijoj istoriji.

Vlada će nastaviti da vodi spoljnu politiku koja će biti zansovana na  političkoj i vojnoj neutralnosti, a punopravno članstvo u EU ostaje strateški cilj, rekao je on.

Vučević je izjavio da će se ova vlada, od prvih dana svog mandata, suočiti sa ozbiljnim i dalekosežnim spoljnopolitičkim izazovima, dodajući da će u tom smislu, najveći izazov u predstojećem periodu biti, bez sumnje, odbrana suvereniteta i teritorijalne celovitosti zemlje, odnosno borba za Kosovo i Metohiju. 

,,Ovih dana postoji sasvim očigledna namera da se još jednom pogazi međunarodno pravo i suverenitet Srbije i da se Priština uvede u članstvo Saveta Evrope. Takvim postupanjem prema našoj zemlji se još jednom potvrdilo da nema nikakvog jedinstvenog slučaja kada je u pitanju jednostrano proglašena lažna država na prostoru naše južne pokrajine”, rekao je Vučević u parlamentu.

Taj termin ,,jedinstveni slučaj” još od 2007. godine do danas naširoko koriste oni koji pokušavaju da nam zemlju cepaju i otimaju, rekao je Vučević.

,,Postavlja se pitanje – zašto? Verujem da korišćenje reči jedinstven slučaj za Kosovo i Metohiju zapravo želi da se sakrije ono što je u njihovim normama međunarodnog prava uspostavljen čvrst princip da za Srbiju i Srbe ne važi ni jedna norma ili ni jedan princip tog njihovog međunarodnog prava. Jer samo tako i dalje mogu da se prave nevešti i da tvrde da su principijelni, iako Srbima na jednoj teritoriji osporavaju i oduzimaju isto ona prava koja priznaju i štite za sve druge narode na toj istoj ili neposredno susednoj teritoriji”, rekao je Vučević.

Osim novog brutalnog kršenja međunarodnog prava, secesionisti bi prijemom u Savet Evrope bili de facto nagrađeni za progon, sistematsko obespravljivanje i tlačenje srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, rekao je Vučević i dodao da su nedavno u tom pravcu načinjeni značajni koraci izjašnjavanjem unutar parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

,,Nastavak rada na tom sramotnom procesu biće ne samo čin ponižavanja Srbije, već i napad protiv svih vrednosti temelja te međunarodne organizacije čije je Srbija posvećen član”, rekao je Vučević.

Vučević je kazao da će Vlada Srbije biti prinuđena da adekvatno reaguje ako članstvo Prištine u Savetu Evrope postane izvesno. 

,,Sasvim je jasno da je u ovoj situaciji Srbija žrtva političkog odgovora, dela kolektivnog zapada na situaciju u Ukrajini, ali time se i Srbiji kao kandidatu za punopravno članstvo u EU šalju jasne poruke o perspektivama njene evrointegracije, što će vlada Srbije takođe morati da tretira kao jednu novu činjenicu”, rekao je Vučević.

On je istakao da će vlada u skladu sa nedavnim dogovorom predsednika Republike i vlade u tehničkom mandatu učiniti sve da se spreči prijem samoproglašenog Kosova u članstvo Saveta Evrope, iako šanse nisu velike. 

,,Navodne sankcije koje povremeno Zapad uvodi Prištini samo su kozmetičke mere koje za cilj imaju fingiranje uobičajene političke ili diplomatske prakse što potvrđuje činjenica da je navodno ukorena i sankcionisana Priština u proteklih godinu dana učestvovala na svim međunarodnim forumima koje su organizovali ti što su ih kazneli”, rekao je Vučević.

Podsetio je i da je Priština dobila viznu liberalizaciju, a nedavno je ,,kažnjena” i otvaranjem vrata za pristup u Savet Evrope. 

,,Imajući sve navedeno u vidu, Beograd će ostati posvećen dijalogu sa Prištinom ukoliko se pokaže da iz tog procesa može da proistekne išta produktivno što bi doprinelo miru i stabilnosti u regionu”, poručio je Vučević.

Vučević je podsetio da je Priština gotovo od prvog dana po dolasku Kurtija na vlast 2021. godine neprestano preduzimala eskalatorne poteze, dodajući da je tim postupcima kontinuirano vršila dobro isplanirano, sistematsko i široko rasprostranjeno nasilje protiv Srba i manje-više otvarala staza da za njih stvori nepodnošljive uslove za život.

,,Činjenica da su od 2021. godine registrovana čak 494 etnički motivisana napada na Srbe i Srpsku pravoslavnu crkvu, dok je za celih 9 godina pre Kurtijevog dolaska na vlast zabeleženo ukupno 669 takvih napada. Ove činjenice o položaju srpskog naroda čude samo podržavaoce Prištine, iako je njima samima Kurti od početka govorio da ga dijalog ne zanima, da su Srbi kriminaci i da ne može da garantuje da neće pasti krv Srba na mirnim protestima koje su držali da bi zaštitili svoja osnovna prava”, rekao je Vučević.

Comments

Pročitaj još