Vanredni lokalni izbori na severu Kosova

Foto: Radio Mitrovica sever

Vanredni lokalni izbori na severu Kosova održavaju se danas. Biraju se gradonačelnici Severne Mitrovice, Leposavića, Zubinog Potoka i Zvečana. U Zvečanu i Leposaviću, biraju se i novi odbornici skupština opština. Ovog jutra otvoreno je 19 biračkih centara sa 34 biračka mesta. Pravo glasa, prema zvaničnim podacima CIK-a ima ukupno 49.098 birača.

Portparol Centralne izborne komisije Valjmir Eljezi saopštio je da je do 15h glasalo ukupno 2,4% birača.

Prema podacima CIK-a do 15 časova u opštini Leposavić glasalo je 110 birača (0.33%), u opštini Zubin Potok 240 birača (3,6%), u Zvečanu 145 (2,07%) i u Severnoj Mitrovici 597 birača (3,3%).

Do 11h, samo u Kosovskoj Mitrovici izlaznost je bila iznad 1%, dok je u svim drugim opštinama bila manja.

Jutros u 7h, otvorena su sva biračka mesta u pet biračkih centara u Kosovskoj Mitrovici, koliko ih ima i u Zvečanu.  Sve biračke centre obezbeđuje Kosovska policija, uz povremeno patroliranje KFOR-a. OEBS ne prati održavanje današnjih izbora.

Kako prenose novinari Kontakt Plus radija i Kosseva, na pojedinim biračkim mestima – kod tri solitera u Kosovskoj Mitrovici i kod Trepčinog bazena u Zvečanu, nemoguće je stupiti u kontakt sa predstavnicima izbornih komisija jer niko ne govori srpski jezik.

Iz Kosovske policije ovog jutra su saopštili da se postupa u skladu sa operativnim planom predviđenim za izborni dan, a, kako se navodi u saopštenju, sa ciljem pružanja bezbednosti i nesmetanog odvijanja izbornog procesa u severnim opštinama.

U saopštenju se dodaje da policajaca ima u dovoljnom broju.

“Cilj Kosovske policije je kao i uvek, da kroz profesionalno obavljanje poslova garantuje slobodno ostvarivanje biračkog prava, da preventivno deluje protiv negativnih pojava i kriminalnih radnji koje bi na bilo koji način ugrozile bezbednost, mir i stabilnost” ističe se u saopštenju.

Biračka mesta biće zatvorena u 19h. Prvi rezultati očekuju se posle 22h.

Ukupno ima 19 biračkih centara sa 34 biračka mesta.

Reč je o šest standarnih biračkih centara i 13 alternativnih smeštenih u mobilnim kontejnerima.

Srpska lista, kojoj su birači ukazivali najviše poverenja u više navrata na prethodnim izborima na severu, ovog puta je donela odluku da ne učestvuje na izborima. Srpska lista bojkotuje izbore jer Priština nije ispunila zahteve zbog kojih su Srbi napustili kosovske institucije –  formiranje Zajednice srpskih opština i povlačenje specijalnih jedinica kosovske policije sa severa pokrajine. Predsednik Srpske liste Goran Rakić, podsetio je ovog prepodneva na svom Fejsbuk profilu zašto je ova politička opcija odlučila da bojkotuje izbore.

“Zbog svakog nepravedno uhapšenog Srbina; zbog svake izgovorene laži Kurtijeve; zbog svakog ispaljenog metka u srpsku decu; zbog svakodnevne represije koju trpi srpski narod; zbog neprestanog maltretiranja Srba od strane specijalnih jedinica na severu; zbog straha među Srbima koju seje Kurtijeva politika; zbog svake oskrnavljene srpske svetinje i svakog porušenog spomenika; zbog nesprovođenja svih potpisanih sporazuma!! Bojkot nelegitimnih i nelegalnih izbora‼️”, napisao je Rakić danas na Fejsbuku.

Nakon povlačenja PKS-a iz izborne trke, na celom severu na listi kandidata za gradonačelnike, samo je jedan politički subjekt iz srpske zajednice i to u opštini Zvečan. Reč je o nezavisnoj kandidatkinji Slađani Pantović, koja je svoju građansku dužnost obavila jutros u biračkom centru kod Trepčinog bazena u Zvečanu. Do ovog momenta, osim Slađane Pantović, na ovom biračkom mestu nije bilo drugih glasača.

Iz redova albanske zajednice devet je kandidata za gradonačelnike.

Podsetimo, izbori na severu Kosova prvobitno su zakazani za 18. decembar, jer su prethodno ostavke na svoje funkcije podneli gradonačelnici pomenutih opština.

Potom je kosovska predsednica Vjosa Osmani zbog mogućih problema kada je u pitanju održavanje izbora na severu, odlučila da oni budu odloženi za 23. april ove godine.

Lokalni savet omladinskog delovanja Leposavić prijavio nepravilnost

Predsednik Lokalnog saveta omladinskog delovanja Leposavić Dušan Milanović saopštio je da je došlo do prve nepravilnosti na izborima u Severnoj Mitrovici.

“Posmatraču ispred naše organizacije Slobodanu Pavloviću koji je akreditovan za praćenje izbornog procesa i sa sobom ima urednu dokumentaciju izdatu od strane CIK nije dozvoljeno da uđe na biračko mesto u Bošnjačkoj mahali i prati izborni process”, navodi Milanović u saopštenju.

Dodaje da ovakvo ponašanje predstavlja kršenje člana 56. Zakon o izborima.

“Posmatrač ima pravo da nadzire pripremanje i sprovođenje izbora bez ikakvog ometanja, uključujući i sastanak dan nakon izbora, žalbe i molbe nakon objavljivanja rezultata izbora, i potvrđivanje kandidata koji su pobedili. Zahtevamo od Centralne izborne komisije da omogući rad akreditovanim posmatračima u skladu sa zakonom”, kaže Milanović.

Ističe da su o ovom kršenju zakona obavestili CIK i Izborni panel za žalbe i predstavke.

Radonjići obišao birački centar u Opštini Severna Mitrovica, obraćanje bez prevoda na srpski jezik

Predsednik Centralne izborne komisije, Krešnik Radonjići, stigao je u birački centar smešten u prostorije Opštine Severna Mitrovica.

„Smatram da glasanje u kontejnerima nije nešto što bi uticalo na to da građani ne izađu i glasaju. Za sada ide sve po planu, nema nikakvih problema niti incidenata“, rekao je Radonjići.

Naveo je da se izborni proces za sada odvija mirno i da nije bilo incidenata.

Njegovo obraćanje medijima bilo je albanskom jeziku. Prevodilac nije obezbeđen pa su novinarima srpskih redakcija izjavu prevele kolege iz albanskih redakcija.

Eljezi: Biračka mesta otvorena na vreme, medijima dozvoljeno da snimaju

Na prvoj konferenciji Centralne izborne komisije danas u Prištini, portparol Valjmir Eljezi kazao je da su biračka mesta otvorena na vreme, a da pravo glasa ima ukupno 45,098 birača.

Ujedno je poručio i da mediji imaju pravo da snime biračka mesta, a da će im predsedavajući biračkih mesta dati uputstva, jer kakoje naglasio „ima i nekih ograničenja“.

„Ako je bilo nekih specifičnih slučajeva da uopšte nije bilo dozvoljeno snimanje, videćemo o čemu se radi“, kazao je Eljezi.

Tužioci nadgledaju izbore

Iz kosovskog Tužilaštva, saopšteno je da građani mogu tužiocima da prijave sve nepravilnosti koje uoče tokom izbornog procesa u svakoj od četiri opštine u kojima se danas održavaju izbori.

“Od sedam sati ujutru tužioci su, zajedno sa Policijom Kosova, angažovani u policijskim stanicama četiri opštine da pomno nadgledaju tok izbornog procesa. U stanju su da reaguju u bilo kom slučaju ometanja proces glasanja”, navodi se u saopštenju.

Pored toga, izborni proces prate i dežurne sudije.

“Državni tužilac, u cilju sprečavanja bilo kakvih nepravilnosti u vezi sa biračkim pravom, poziva građane, medije i civilno društvo da sarađuju i prijave policiji i tužilaštvu sve eventualne tvrdnje vezane za izborne zloupotrebe”, zaključeno je u saopštenju.

Još jedna pritužba Lokalnog  saveta omladinskog delovanja Leposavić na neregularnost izbornog procesa: U Zvečanu o regularnosti izbora brinu srodnici kandidata

Izborni dan u opštinama na severu Kosova protiče mirno, ali uz primetne nepravilnosti, saopšteno je iz . Lokalnog  saveta omladinskog delovanja Leposavić.

“Zanimljiva situacija je u opštini Zvečan, tačnije biračkim mestima u selima sa albanskim glasačim Lipa i Žaže, koji su označeni brojevima 2910 i 2911. Na listi odbornika nalaze se lica čiji su srodnici članovi biračkih odbora koji imaju obavezu da se staraju o regularnosti glasanja. Smatramo da ovo dovodi u pitanje legalnost čitavog procesa i da je ovakav slučaj nezabeležen. Na biračkom mestu 2911 svi članovi imaju isto prezime” saopšteno je iz ovog Saveta.

Inače Lokalni savet omladinskog delovanja Leposavić ima 24 posmatrača u sve četiri opštine, Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok.

Bivša predsednica CIK-a: Upkros malom broju birača, predsednici opština će biti odabrani

Bivša predsednica Centralne izborne komisije, Valjdete Daka kazala je danas za Radio Slobodna Evropa da će, uprkos malom broju birača na severu Kosova, predsednici opština biti odabrani, ako ceo proces bude regularan.

„Neće biti ponavljanja (izbora), osim ako se proces ne ošteti, onda u tom slučaju da. Ali, u redovnim okolnostima, u okolnostima kada građani izlaze i glasaju i obavljaju svoju dužnost, biračka mesta se zatvaraju, glasovi se prebrojavaju… Neće biti ponavljanja“, tvrdi Daka.

Comments

Pročitaj još