• Početna>
  • Vesti>

Prijem Kosova u Savet Evrope za sada nije na dnevnom redu majskog sastanka

Foto: Getty images

Prijem Kosova u članstvo Saveta Evrope nije na dnevnom redu sastanka Komiteta ministara, koji će se održati 16. i 17. maja, proizlazi iz današnjeg saopštenja SE i objavljenog dnevnog reda.

„Saopštenje odražava dnevni red kakav je u ovom trenutku i nemamo više informacija da podelimo“, rečeno je agenciji Beta u Savetu Evrope na pitanje da li to znači da ministri na majskom sastanku neće odlučivati o prijemu Kosova.

Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PSSE) podržala je 16. aprila prijem Kosova u Savet Evrope, usvojivši mišljenje i preporuke grčke poslanice Dore Bakojani.

Konačnu odluku o članstvu donosi Komitet ministara Saveta Evrope, na ministarskom nivou, a takvi sastanci održavaju se jednom godišnje, obično u maju.

Na dnevnom redu ovogodišnjeg ministarskog sastanka 16. i 17. maja, prema danas objavljenom saopštenju, biće mere koje Savet Evrope nastavlja da preduzima kao odgovor na agresiju Rusije na Ukrajinu, sprovođenje Deklaracije iz Rejkjavika usvojene na Samitu šefova država i vlada prošle godine i usvajanje Okvirne konvencije o veštačkoj inteligenciji, ljudskim pravima, demokratiji i vladavini prava.

Ministri će takođe razmotriti rad SE u oblastima kao što su ljudska prava, uključujući socijalna prava i prava deteta, demokratiju, vladavinu prava, borbu protiv smrtne kazne, obrazovanje i kulturu, učešće civilnog društva i mladih, ljudska prava u digitalnom dobu, migracije i trgovinu ljudima, zaštitu novinara i mere za suzbijanje dezinformacija, antidiskriminaciju i inkluziju, rodnu ravnopravnost i životnu sredinu, navodi se u današnjem saopštenju.

Oni će razgovarati i o saradnji Saveta Evrope i Evropske unije, a Lihtenštajn će na kraju ministarske sednice predati predsedavanje Komitetom ministara Litvaniji.

Ministri spoljnih poslova će 16. maja učestvovati na svečanosti povodom obeležavanja 75. godišnjice Saveta Evrope.

Comments

Pročitaj još