• Početna>
  • Vesti>

Latinović: Normalizacija odnosa sa Prištinom značajna za region i Evropu

Foto: Tanjug

Sve se više ističe značaj normalizacije odnosa između Beograda i Prištine koji je bitan i za region i za Evropu, na šta ukazuje i poseta Specijalnog izaslanika i koordinatora Centra za globalni angažman američkog Stejt departmenta Džejmsa Rubina zemljama u regionu, ističe za T a n j u g, diplomata Branka Latinović. 

,,Vidimo da se u Bosni i Hercegovini nagoveštava jače vojno prisustvo evropskih snaga i prema medijima iz Sarajeva najavljeno je da će sada ojačati snage SAD-a u BiH”, dodala je ona. 

Latinović je kazala da prema Bečkoj konvenciji usmena izjava kojom su Beograd i Priština prihvatili dalji razgovor o Evropskom planu ima istu snagu kao potpis i dodala da izjava ne može da se ospori kada je iznesu predsednik države, predsednik vlade i ministar spoljnih poslova. 

,,S tim da izjavu koju da ministar spoljih poslova u privatnom svojstvu obavezuje državu, on nikada ne može da kaže da je dao u privatnom svojstvu, što šef države i predsednik vlade mogu da kažu, da se ograde, a ministar ne može i to ga obavezuje “, objašnjava ona. 

Latinović dodaje da ne postoji mogućnost da se Briselski sporazum ne stavi u geopolitičke okvire i dešavanja na istoku, kao i rata u Ukrajni, jer je to promenilo narativ i sredstva koja postoje u međurodnom pravu, ukjučujući EU, ali i onih koji učestvuju u pregovaračkom procesu – SAD.  

Na pitanje koliki je uticaj Kine na Rusiju, Latinović dodaje da postaje sve veći i veći čemu svedoči i izjava nemačke ministarke spoljnih poslova Anelene Berbok koja je prilikom posete Pekingu izjavila da od Kine očekuje da utiče na Moskvu da zaustavi rat. 

Comments

Pročitaj još