Petkoviću zabranjena poseta Kosovu i Metohiji

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je vlast u Prištini na čelu sa Aljbinom Kurtijem zabranila direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću da za najveći pravoslavni praznik Vaskrs bude sa svojim narodom na Kosovu i Metohiji.

Kako je istaknuto u saopštenju Kancelarije za KiM, Petković je planirao da za Vaskrs prisustvuje ponoćnoj liturgiji u manastiru Visoki Dečani, a da na Vaskršnje jutro prisustvuje vaskršnjoj službi u manastiru Gračanica, a potom i susretu i kucanju vaskršnjim jajima sa najmlađima u manastiru Draganac.

Iako je poseta bila isključivo verskog karaktera i obuhvatala isključivo posete manastirima, svetinjama Srpske pravoslavne crkve, u duhu najvećeg praznika u Srba, bez ikakvih političkih intencija, vlasti u Prištini su bez ikakvog obrazloženja njegovu posetu zabranile, dodaje se.

U saopštenju se navodi da je direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću već više od godinu dana zabranjeno da poseti Kosovo i Metohiju.

“Kurti već više od godinu dana brani direktoru Petkoviću da poseti Kosovo i Metohiju i bude sa svojim narodom, a te zabrane ne samo da su bez ikakvog osnova, već predstavljaju i direktno kršenje sporazuma o slobodi kretanja i zvaničnim posetama, posebno kada je reč o glavnom pregovaraču srpske strane u Dijalogu” stoji u saopštenju.

Ističe se i da je oficir za vezu Beograda poslao Prištini najavu o poseti Petkovića, na vreme i u skladu sa dogovorima.

“Oficir za vezu Beograda poslao je privremenim institucijama u Prištini najavu o poseti direktora Petkovića na vreme i u skladu sa svim važećim dogovorima i sporazumima, ali Priština nastavlja da jednostrano krši sporazume i poništava sve tekovine dijaloga u Briselu” navodi se.

U saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju se navodi i da je za “jednostrane akcije” Priština nagrađena procedurom za članstvo u Savetu Evrope.

“Za sve svoje protivpravne i jednostrane akcije Priština je nagrađena procedurom za članstvo u Savetu Evrope i neka sada međunarodna zajednica odgovori, kako svakodnevno flagrantno urušavanje normalizacije odnosa sa Beogradom, preporučuje takozvano Kosovo za članstvo u ovoj organizaciji koja treba da počiva na poštovanju ljudskih prava i sloboda” stoji u saopštenju.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju navodi da “nikakve Kurtijeve zabrane” ne mogu sprečiti državu Srbiju da bude sa svojim narodom na Kosovu i Metohiji.

“Priština svakodnevno krši prava Srba na Kosovu i Metohiji, sprovodi eskalatorne i nasilne poteze, institucionalno i pravno nasilje i jasno pokušava da prekine svaku vezu Srba sa Kosova i Metohije sa njihovom državom Srbijom, ali to nikada nećemo dozvoliti i nikakve Kurtijeve zabrane ne mogu sprečiti državu Srbiju da bude sa svojim narodom na KiM” zaključuje se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Comments

Pročitaj još