• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Podrška Esvatinija posebno značajna kada se Srbija suočava s pritiscima

Foto: Instagram

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se sa ministarkom spoljnih poslova i međunarodne saradnje Kraljevine Esvatini Folile Šakantu, kojoj je preneo da je za Beograd podrška te prijateljske zemlje od naročitog značaja, “posebno u ovom trenutku, kada se suočavamo sa brojnim pritiscima”.

U objavi na Instagramu, Vučić je naveo da je “detaljno informisao ministarku Folile Šakantu o izazovima koji stoje pred Srbijom u UN u pogledu rezolucije “Međunarodni dan sećanja i obeležavanja genocida u Srebrenici”, kao i o poziciji naše zemlje po ovom pitanju, koju je, kako je naveo, podrobno obrazložio.

“Naglasio sam da je za nas podrška prijateljskog Esvatinija od naročitog značaja, posebno u ovom trenutku, kada se suočavamo sa brojnim pritiscima”, dodao je Vučić.

Vučić je ocenio da je sastanak sa ministarkom Esvatinija bio odličan i da su razmenili “mišljenja o svim temama od interesa za naše zemlje, a posebno o aktuelnoj situaciji u svetu i mestu naših država u globalnom poretku današnjice”.

“Zahvalio sam Kraljevini Esvatini na principijelnoj poziciji o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova, što predstavlja poseban dokaz o čvrstom prijateljstvu između naših zemalja. Razgovarali smo i o brojnim planovima za unapređenje saradnje, čiji prvi korak u konkretizaciji će biti i potpisivanje Opšteg sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Esvatinija o osnivanju Mešovite stalne komisije za saradnju”, naveo je Vučić.

Predsednik Srbije je izrazio posebno zadovoljstvo činjenicom što studenti iz Kraljevine Esvatini studiraju u Srbiji u okviru programa “Svet u Srbiji”.

“Uvaženu ministarku sam zamolio da prenese srdačne pozdrave kralju Msvatiju Trećem i izrazio želju da ga ugostim u Srbiji, čime bi nam učinio veliku čast i dao dodatni zamah našim bilateralnim odnosima i sveukupnoj saradnji”, zaključio je Vučić.

Comments

Pročitaj još