• Početna>
  • Vesti>

Vučić sa Tajanijem: Italija iskreni prijatelj, nikada nije vršila teške pritiske na Srbiju

Foto: Tanjug

U Palati Srbija, održava se Forum za poslovnu i naučnu saradnju Srbije i Italije. Učestvuje 246 kompanija iz Srbije i 149 iz Italije. Potpisani su bilateralni dokumenti. Predsednik Alkesandar Vučić poručio je da su italijanski preduzetnici više nego dobrodošli u našu zemlju. Ministar Antonio Tajani kaže da Italija želi da bude prisutnija u Srbiji i na Balkanu, za koji je rekao da ima strateški značaj.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na otvaranju Foruma za poslovnu i naučnu saradnju Srbije i Italije, u prisustvu potpredsednika Saveta ministara i ministra spoljnih poslova Italije Antonija Tajanija, da je Italija iskreni prijatelj Srbije i da nikada nije bila među zemljama koje su vršile teške pritiske na našu zemlju, već otvarala vrata saradnji. 

“Za nas je Italija iskreni prijatelj, na Italiju smo uvek mogli da računamo i na našem evropskom putu i u saradnji po svim važnim i ne uvek lakim pitanjima. Italija nikada nije bila među onima zemljama koje su vršile teške pritiske na Srbju, već je bila tu da pomogne i odškrine vrata nekom dogovoru i daljem nastavku saradnjem, a ne sukobima ili problemima”, istakao je Vučić. 

Poručio je da su italijanski preduzetnici više nego dobrodošli u našu zemlju. 

Vučić je istakao da je spoljnotrgovinska razmena dve zemlje dostigla prošle godine 4,6 milijarde evra. 

“Molim sve italijanske kompanije da dođu u Srbiju”, poručio je Vučić i dodao da nudimo siguran ambijent za ulaganja. 

”Mi nudimo jedan siguran sistem. Deset godina nismo menjali poreze, ništa nismo činili na štetu preduzetnika, već smo sve učinili da za njih smanjimo trošak. Naša valuta je čvrsta, iako nemamo fiksni kurs. Javni dug je na nivou od 52 odsto u odnosu na bruto domaći proizvod. Nemamo nikakvih problema u javnim finansijama”, rekao je predsednik.  

Vučić je rekao da je Srbija najbrže napredovala po izvozu softvera, više i od Litvanije i, kako je naveo, čak i od Irske. 

Predsednik Srbije je ocenio da zemlje Zapadnog Balkana žele veće prisustvo Italije kako u ekonomskom, tako i u političkom smislu. 

”Italija je jedna od najpopularnijih zemalja u Srbiji, siguran sam da govorim istinu kada kažem da italijanski preduzetnici mogu ovde da se osećaju kao kod kuće”, rekao je on. 

Vučić je istakao da je ponosan što se na samitu našlo toliko ljudi i ocenio da nikada nije video toliko zainteresovanih u Palati Srbija. 

”Sledeće godine u Trstu ćemo analizirati rezultate, ali pozivam sve da od 2. do 5. aprila prisustvuju najboljem festivalu vina na svetu, u Veroni, gde ćemo na štandu Open Balkan predstaviti vrhunska vina iz Severne Makedonije, Albanije, i naravno Srbije”, kazao je Vučić. 

On je naveo da bi voleo da Srbiju uskoro poseti i italijanska premijerka Đorđa Meloni.  ”Koristim ovu priliku da je pozovem da dođe kod nas, i nadam se da ću mnogo pre kraja godine moći da je dočekam na beogradskom aerodromu i pokažem joj naše gostoprimstvo”, zaključio je predsednik.

Tajani: Balkan ima strateški značaj 

Italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani rekao je  da Italija želi da bude prisutnija u Srbiji i na Balkanu, za koji je rekao da ima strateški značaj i koji mora da oseti da ih vole i cene susedne zemlje. 

“Počeli smo od velike balkanske zemlje koja je kandidat za članstvo u EU. To je političko opredeljenje za šta je Italija radila, da ponovo bude prisutna u Srbiji i svim delovima Balkana. Želimo da i u budućnosti sarađujemo sa ljudima sa kojima smo sarađivali u prošlosti”, rekao je Tajani. 

On se istovremeno zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije za sve što rade kako bi se vratio mir na Balkan.

Naveo je da je Italija zemlja koja je finansijski razvijena i da ima četiri miliona malih i srednjih preduzeća i da je uveren da može da izvozi svoja znanja i proizvode. 

“Moramo da internacionalizujemo poslovanje preduzeća tako što ćemo da sarađujemo sa prijateljskim zemljama i osnivamo mešovita preduzeća za dobrobit Srbije i Italije, kao i da ojačamo kandidaturu Srbije”, rekao je Tajani.

“Želimo Srbiju u EU, da dobije efektivno članstvo. Želimo da otvaramo nova radna mesta”, rekao je Tajani.

Tajani je najavio otvaranje prvog sedišta italijanske agencije za osiguranje izvoznih kredita, koja podržava kreditiranje preduzeća koja žele da učestvuju na tržištu u inostranstvu.

“Ovo je deo strategije koja je mnogo šira. Naša ideja je predlog da organizujemo festival startap preduzeća kako bi mladi preduzetnici bili podstaknuti da to postanu”, rekao je on.

Kako je objasnio na tom festivalu bi trebalo da se sastanu mladi preduzetnici i gradti zajedničku budućnost, kako bi dostigli zajedničke ciljeve.

“Spremni smo da organizujemo isti ovakav skup uz prisustvo više preduzetnika u Trstu, gradu koji gleda na Balkan sa mnogo više ljubavi”, rekao je Tajani.

“Želimo da pokažemo koliko ova vlada veruje u snažnu saradnju Italije i zemalja Balkana i učinićemo sve što je moguće kako bi podržali kandidaturu Srbije”, rekao je Tajani.

Comments

Pročitaj još