• Početna>
  • Vesti>

Srpska lista: Konstantno institucionalno nasilje i etnički motivisani napadi realnost koju srpski narod živi pod režimom Kurtija

Foto: Srpska lista

Konstantno institucionalno nasilje i etnički motivisani napadi na Srbe na Kosovu i Metohiji nisu propaganda već nažalost surova realnost koju živi naš narod pod režimom Aljbina Kurtija, čija je opsesija progon Srba sa Kosova i Metohije došla do te mere da je zanemario potrebe samih Albanaca koji su glasali za njega, saopštila je Srpska lista.

“Svoj mandat Kurti obeležava podatkom da se nad Srbima dogodilo više od 500 etnički motivisanih napada, od toga dobar deo direktno od strane pripadnika kosovskih institucija, policijskih i svih ostalih, te da je za vreme njegove strahovlade na rukama pripadnika kosovske policije i kosovskih bezbednosnih snaga krv Srba i srpskih dečaka i mladića, poput Stefana i Miloša Stojanovića iz Gotovuše, koji su upucani na Badnji dan” stoji u saopštenju Srpske liste.

Prema rečima Srpske liste, to su činjenice koje Kurti svojim lažima želi da zamaskira.

“To su nažalost činjenice koje Kurti želi da svojim lažima i propagandom zamaskira, a sebe i njegov režim predstavi na drugačiji, lepši način, a to čini iz dva vrlo jasna razloga, kako bi opravdao otimanje srpske privatne zemlje i militarizaciju severa, ali i svo nasilje koje se kontinuirano sprovodi nad srpskim narodom” naveli su.

Srpska lista navodi da je Aljbin Kurti “uspostavio svojevrsni kriminalni krug za progon i ugnjetavanje Srba”.

“To se najbolje vidi na primeru Srećka Sofronijevića. Kurtijeve falange su prvo pucali u njega bez ikakvog osnova i razloga i naneli mu teške telesne povrede, nakon toga niko nije sproveo istragu i utvrdio odgovornost onih koji su pucali u građanina i civila, a kad su shvatili da ni to nije bilo dovoljno da Srećko napusti Kosovo i Metohiju, onda su ga pred porodicom uhapsili i do danas ga drže u pritvoru” istaknuto je u saopštenju.

Srpska lista podseća da su tu i primeri kako su naveli, časnih Srba koji nisu hteli da prodaju očevinu i dedovinu, pa su nakon dve decenije proglašeni ratnim zločincima i bez ikakvih dokaza se drže u kazamatima širom Kosova i Metohije.

Iz Srpske liste ističu da je primera poput ovih na desetine i stotine, kao i da su oni realan i surov život koji žive Srbi zbog Kurtijevog režima, a ne propaganda bilo koga.

“Sa druge strane Kurti može da zatraži statistiku od svog potrčka Svečle, pa da vidi da je region Severa dok su u policiji bili Srbi imao najmanje počinjenih krivičnih dela, a najviše rasvetljenih od svih regiona na Kosovu i Metohiji” zaključuje se u saopštenju Srpske liste.

Kosovski premijer Aljbin Kurti ranije danas izjavio je da “svaka osoba na Kosovu zna da je srpska propaganda o nasilju nad Srbima upravo samo propaganda”.

Comments

Pročitaj još