• Početna>
  • Vesti>

Evropska unija finansira projekat deminiranja na Kosovu, vredan 3,9 miliona evra

Foto EU

Danas je u Gračanici na otvorenome događanju oficijelno obeležen početak projekta deminiranja u vrednosti od 3,9 miliona evra, koji finansira Evropska unija. Implementacioni partneri su organizacije HALO Trust i Norwegian People’s Aid (NPA), pri čemu NPA vodi ovaj projekat koji će se baviti uklanjajem kasetnih bombi i drugih eksplozivnih naprava.

“Iako je postignut značajan napredak u aktivnostima deminiranja, mine još uvek predstavljaju pretnju za živote i egzistenciju, ometajući pristup, pomirenje i razvoj na Kosovu”, izjavio je ambasador EU-a na Kosovu, Tomas Sunjog. “Uspeh projekta neće samo osloboditi Kosovo od mina, već će otvoriti put za merljiv socio-ekonomski razvoj u područjima koja su bila prethodno kontaminirana. Zajednički napori EU-a, SAD-a i Norveške predstavljaju uspešan model saradnje donatora u korist kosovskih zajednica i mogu pozitivno uticati na njihovu bezbednost i socio-ekonomski razvoj.”

Od 1999. godine, finansiranje ovih, za život važnih, aktivnosti predvode Stejt Department SAD-a i Norveško ministarstvo spoljnih poslova. Tokom protekla dva decenija, humanitarni rad HALO Trusta i NPA na Kosovu podržale su i vlade Japana, Švajcarske, Belgije i Holandije.

“Posvećeni smo Kosovu bez mina. Ovaj će nas program dovesti jedan korak bliže tome cilju, a ove aktivnosti su kritične bezbendost ljudi te isto tako imaju ključnu ulogu za stablinost u regiji te za njezin razvoj”, rekla je gospođa Tamra Greg, vršioc dužnosti zamenika šefa misije SAD-a na Kosovu.

U sklopu ovoga projekta očistiće se 400.000 kvadratnih metara zemlje kontaminirane minama i 3.600.000 kvadratnih metara zemlje kontaminirane kazetnom muncijom, sa krajnjim ciljem da se lokalnim zajednicama obezbedi siguran pristup tim područjima. Ova kontaminirana područja rasprostanjena su po prirodnim rezervatima, planinama, šumama, pašnjacima i poljoprivrednom zemljištima, što ometa pristup vitalnim uslugama, prirodnim resursima i prostorima u kojima bi mogao da se razvija turizam te društvene aktivnosti. Osim toga, cilj je ove inicijative da promoviše rodnu i manjinsku zastupljenost, kulturnu raznolikost i dijalog.

“Norveška još od devedestih godina podržava aktivnosti deminiranja koje provodi organizacija Norwegian People’s Aid na Zapadnom Balkanu i do danas je obezbedila pomoć u iznosu od više od 70 miliona evra. Norveška se obavezala da će s ovom podrškom da nastavi dok se posao ne završi. Stoga je dodatnih 2 miliona evra odobreno za petogodišnje razdoblje do 2025. godine sa ciljem da se kontaminirana područja oslobode od mina, kazetne municije i drugih eksplozivnih ostataka rata, kako bi se vratila zajednicama na Kosovu na sigurnu i produktivnu upotrebu”, rekla je gospođa Hilde Berit Eide, zamjenica šefa misije norveške ambasade na Kosovu

NPA i HALO će ovim sredstvima očisiti 4 kvadratna kilometra kontaminiranog zemljišta. Sredstvma iz EU-ovog granta poveća će svoje operativne kapacitete za 30% te tako i opseg svojih operacija izviđanja i čišćenja.  Operacije će se provoditi na područjima Zubinog Potoka, Leposavića, Mitrovice, Belince, Rastavice i Košara.

Uz delegacije ambasada EU-a, SAD-a te Norveške, događaju u Gračanici prisustvovali su direktor Odjela za razvojnu saradnju iz Ureda premijera, Florim Canolli, šef KFOR-ovog tima za upravljanje rizicima vezanim za eksplozive, Ciprian Andrica, članovi KFOR-ovog tima za vezu, predstavnici opštine Gračanica i predstavnici Kosovski Centar za Deminiranje (KMAC).

EU će nastaviti pružati podršku za čišćenje mina i kasetne municije širom Kosova tokom sledeće tri godine te tako konkretno povećati bezbednost građana, obezbediti uslove za ekonomski razvoj te približiti Kosovo njegovom strateškom cilju da bude slobodno od opasnosti koju predstavalju mine i kazetna municija.  

Projekat za deminiranje rezultat je bliske saradnje tokom protekle tri godine između EU-a na Kosovu, Vlade Kosova te organizacija Norwegian People’s Aid i HALO Trust.

Comments

Pročitaj još