• Početna>
  • Vesti>

Svešteničkoj porodici Stojanović iz južnog dela Mitrovice uručeno priznanje “Najborbeniji” povodom 101. godišnjice lista “Borba”: Zajednička borba svih nas, je naša pobeda

Foto: Radio Mitrovica sever

Jereju Nenadu Stojanoviću, svešteniku pri crkvi Svetog Save u južnom delu Kosovske Mitrovice i njegovoj porodici, danas je u Beogradu uručeno priznanje „Najborbeniji“ za 2022. godinu.

Ovo priznanje Stojanovićima je dodelio časopis „Borba“ povodom obeležavanja 101. godišnjice od izlaska iz štampe prvog broja ovog lista.

Stojanoviću je priznanje uručio direktor „Borbe“ Andrija Jorgić, na svečanoj akademiji koja je ovim povodom, održana u Beogradu a kojoj je prisustvovala cela porodica.

„Upućujem zahvalnost svima vama što učestvujete u našoj borbi, jer zajednička borba svih nas je naša pobeda. Svi zajedno imamo nagradu za to, sve što nam treba i taj naš život, iz vašeg ugla možda je težak, ali sa verom u Boga, kada mu se čovek posveti, sve što čoveku i nije ugodno ni prijatno, postaje normalnost. Vera je ta koja čini čuda i bez nje ne bi mogli da živimo u južnom delu Kosovske Mitrovice“ rekao je otac Nenad, zahvalivši na priznanju.

On je naročito insistirao na tome da njegova porodica nije jedina koja živi takvim usamljeničkim životom i pomenuo i ostale parohije na Kosovu i Metohiji, gde su svešteničke porodice jedini srpski stanovnici.

„Nismo mi jedini, ima mnogo sveštenika i njihovih porodica u Peći, Istoku, Uroševcu i drugim gradovima na Kosovu i Metohiji koji žive isto kao mi. I oni se bore da opstanu, da sačuvaju svetinje. Svi zajedno čuvamo našu istoriju, čuvamo naše crkve, manastire  koji su svedoci našeg srpskog postojanja na Kosovu i Metohiji. One će trajati vekovima ako u njima bude imao ko da služi. Ako ima monaha, sveštenika, dece koja će tu da rastu i da ostanu tu da žive, koja neće razmišljati da odu, jer mi tu živimo svoji na svome i gledamo da to sačuvamo i predamo našim potomcima“ naglasio je otac Nenad.

U ime porodice, zahvalio je ekipi „Borbe“ na čelu sa direktorom Andrijom Jorgićem, koja ih je obišla tokom svog poslednjeg boravka na Kosovu i Metohiji.

„Hvala gospodinu Jorgiću što nas je prepoznao, posetio nas, bio sa nama. Pozivamo sve vas da dođete, da posetite naše svetinje na Kosovu i Metohiji, naš narod koji tamo živi, tako ćete najbolje upoznati te ljude“ poručio je otac Nenad.

U okviru akademije, organizovano je i prikupljanje donacija za obnovu crkve Svetog Save u južnom delu Kosovske Mitrovice.

U svom izlaganju na svečanoj akademiji, direktor „Borbe“ Andrija Jorgić, zahvalio je svim institucijama i pojedincima koji su u proteklih par godina bili podrška ovom nekomercijalnom, dobronamernom mediju, koji širi samo dobre vesti.

Jorgić je podsetio da je „Borba“ izmenila mnoga ruha tokom svog veka – od moralne podrške vojnicima na Sremskom frontu, do jakog oslonca današnjim borcima za onu najlepšu, uspešnu, kulturnu Srbiju.

 „Kako je tadašnja „Borba“ bila stub borbe protiv fašizma, tako je današnja „Borba“ stub borbe za kulturu. Mnogi su se žalili da je protekla godina bila teška. Svaka je teška na svoj način. A nama naše ime nalaže i obavezuje nas  da budemo istrajniji u borbi, jer predaja nikada nije bila opcija“ rekao je Jorgić.

Pomenuvši mnoga velika priznanja koja je „Borba“ primila u toku protekle godine, a među kojima su Vukova nagrada i Sretenjski orden II stepena, Jorgić je kao najdražu istakao Povelju Radija Kosovska Mitrovica koja mu je uručena prošle godine, 23. novembra, na dan kada je naša radio stanica obeležila 40 godina od osnivanja.

Priznanja su danas uručena i Arhivu Vojvodine, Opštini Zvezdara, Kulturnom centru Kruševac, Muzeju naivne i marginalne umetnosti iz Beograda, TO Inđija, OŠ„Dragojlo Dudić“ na Zvezdari, Opštini Smederevska Palanka kao i brojnim pojedincima koji su takođe dali zapaženi doprinos razvoju i očuvanju kulture i identiteta srpskog naroda.

Ovo priznanje Radiju Kosovska Mitrovica uručeno je 2021. godine, kada je „Borba“ obeležavala 99 godina od osnivanja.

Današnjoj akademiji koju su direktno prenosili Radio Kosovska Mitrovica i Televizija Most, prisustvovale su direktroka JP “Mreža Most” Slađana Ivančević i koordinatorka i glavna i odgovorna urednica Radija Kosovska Mitrovica Maja Fićović.

List „Borba“ ove nedelje obeležava 101 godinu od kako je 19. februara 1922. godine,u Zagrebu, iz štampe izašao prvi broj ovog časopisa. List je zabranjivan u više navrata tokom XX veka. Gubio je politički uticaj i povraćao ga. Nakon 87 godina izdavaštva, list je konačno ugašen.  

Godine 2020, 11 godina po gašenju dnevnog lista Borba, pokrenut je časopis istog imena — “Borba”, koji se pre svega bavi kulturom, obrazovanjem, tradicijom i turizmom.

U dnevnim novinama “Borba” stasali su mnogi cenjeni novinari. Osim toga, Izdavačka kuća “Borba” pokrenula je na desetine štampanih izdanja, od časopisa za decu Kekec do Večernjih Novosti i dnevnog lista Sport, koji je decenijama bio jedini sportski dnevnik u nekadašnjoj Jugoslaviji. Među brojnim novinarima i dopisnicima Borbe bili su i Dobrica Ćosić, Miloš Crnjanski, Ivo Andrić, Slobodan Glumac, Bogdan Tirnanić, Branko V. Radičević, Slobodan Selenić i mnogi drugi.

U “Borbi” je začeta ideja o pokretanju Ateljea 212, kada su se predstave igrale u sali za održavanje sastanaka u prizemlju zgrade, koja je preko dana služila za sastanke, a uveče za pozornicu u koju je moglo da stane tačno 212 stolica. Grupa novinara je u zgradi “Borbe” 1970. godine pokrenula radio stanicu Studio B.

Comments

Pročitaj još