Borel: Beograd i Priština moraju da se vrate dijalogu

Foto: Tanjug

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, Žozep Borel, pozvao je Beograd i Prištinu da ne koriste zapaljivu retoriku kada je u pitanju trenutna situacija na severu Kosova, gde Srbi već treći dan blokiraju saobraćajnice zbog hapšenja bivšeg pripadnika Kosovske policije, Dejana Pantića.

Kako prenosi Rojters, Borel je istakao da dve strane moraju da se vrate dijalogu.

„Moraju da prevaziđu tendenciju da se sukobljavaju na ulici, da prave blokade. To nije način na koji se dolazi do sporazuma. To nije način da se vode razgovori. To nije način da se traga za rešenjima. To nije način da se ide ka normalizaciji odnosa“, poručio je Borel.

Dodao je da je Evropska unija mislila da će se situacija smiriti posle dogovora o tablicama.

„Kosovski Srbi su odgovorili na hapšenje bivšeg policajca blokirajući puteve i bacajući šok bombe na neke policajce iz EULEX-a. To nije prihvatljivo. Ovo je ugrožavanje javnog poretka, nasilje je neprihvatljivo. Znam da dve strane žele deeskalaciju, snažno ih pozivam da to učine“, naglasio je Borel.

Dodao je da je u kontaktu sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Comments

Pročitaj još