• Početna>
  • Vesti>

Otkriveno spomen obeležje i skulptura u čast braći Milić

Foto: Radio Mitrovica sever

Spomen obeležje braći Milić otkriveno je danas simbolično u 12 časova i 44 minuta u blizini glavnog ibarskog mosta u Kosovskoj Mitrovici.

Spomen-ploča i skulptura “Kosovski božur”, slojevito simboliše istovetnost blagodeti i patnje, i lepote i trajnosti i tragičnu pogibiju braće Milić.

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić je poručio da su Kosovo i Metohija prava sudbina srpskog naroda. Dodao je da je današnji dan sećanje na ukleto vreme, uz obećanje da se ono ne sme ponoviti.

„Iz dana u dan, iz nedelje u nedelju, iz godine u godinu, pokušavamo da izvučemo zaključke iz vremena u kojem živimo. Svako ko poznaje porodicu Milić, mora da veruje u sudbinu, ne postoji drugi način da se objasni tragična pogibija Srđana, Bobana i Gorana. Kosovo je prava sudbina srpskog naroda, sudbina nad sudbinama. Kosovska legenda nam govori da na Kosovu ima cveće koje plače, ali i trava u kojoj narod vidi krv. Zato je skulptura tri božura zamišljena kao simbolizacija žrtve za domovinu, bratsku ljubav a božur je uvek bio za Srbe više od cveta. Kada su vetrovi sa zapada doneli seme razdora, naši ljudi, naši vojnici i naša mladost, znala je šta treba i gde treba. Ovo danas je osim sećanja na naše junake i neustrašive borce braću Milić, Srđana, Bobana i Gorana, sećanje i na jedno ukleto vreme, uz obećanje da se ne sme ponoviti.  Nećemo dozvoliti da niko iz budućeg vremena ugazi životnu radost i nadanje ijedne porodice“ rekao je Spirić.

Majka braće Milić, Nada Milić, je ukratko pozdravila prisutne i zahvalila srpskom narodu, koji nije zaboravio Srđana, Bobana i Gorana.

„Moje srce je sada prepolovljeno. Pola je tužno, a pola veselo, kada vidim ovoliki narod koji je ispoštovao moju decu“ rekla je Nada Milić.

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Borislav Tajić istakao je da su se danas, sa posebnim pijetetom, okupili kako bi odali poštu stradalim junacima, braći Milić.

„Suočeni na Kosovu i Metohiji, sa bezkrupoloznim zlom terora na zemlji, vazdušnom ofanzivom na teritoriju bivše SFRJ, dovedeno je u pitanje gubitak teritorije i ljudi, nestanak srpske države, slobode, časti, srpskog duha, imena i prezimena. Sa tugom i suzom posvećenoj srpskim žrtvama, ponosno se prisećamo ovog otpora u neravnopravnoj borbi. Ta mala zemlja i taj mali narod, imali su časti, morala i ljubavi prema slobodi i pravdi. Izgubili smo decu, ljude, a među njima, kao svedočanstvo herojstva i braću Milić. Blizanci, Srđan i Boban, mladi i uspešni sportisti, uspešni i uzorni vojnici, koji stavljajući se na raspolaganju otadžbini u razmaku od samo dve nedelje, daju najvrednije što imaju, svoje mlade živote. Sahranjeni su na groblju u Prištini ali ni tamo nisu imali mira, gde su nakon toga preneti u Kraljevo“ rekao je Tajić.

Tajić je majci braće Milić poručio da će ona živeti, sve dok je Srba i novih naraštaja.

„U našem nepristajanju na zaborav, u nepristajanju na gubitak ponosa i dostojanstva, u neprijstajanju da se izvinjavamo za našu ubijenu decu, u nepristajanju da budemo narod bez istorije“ rekao je Tajić i zahvalio Nadi Milić zbog svega onoga što je učinila za Srbiju.

On je dodao da će Kancelarija za Kosovo i Metohiju i dalje nastojati da čuva od zaborava istoriju i kulturu.

„Čitava teritorija Kosova i Metohije je izranjavana porušenim spomenicima, uništenim grobljima i crkvama, spaljenim knjigama. Čuvajući i obnavljajući institucije kulture i bogato istorijsko nasleđe, Kancelarija za Kosovo i Metohiju nastoji da čuva i neguje od zaborava i kulturu sećanja, i čuva od zaborava najvrednije što imamo, žrtvu svojih sinova, na oltaru otadžbine. Ovo spomen obeležje govori da naši heroji nisu zaboravljeni, da ovo mesto bude sećanja i za sve postradale u NATO agresiji. Njihova žrtva mora da služi kao vodilja za sva buduća pokolenja, da se nikad ne bi ponovilo, ne nama, već nijednom slobodoljubivom narodu na svetu“ rekao je Tajić.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić, predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić i zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Borislav Tajić i ostali zvaničnici su na spomen obeležju položili cveće i odali poštu braći Milić.

Crkveni hor “Branislav Nušić” iz Kosovske Mitrovice pripremio je prigodan kulturno-umetnički program.

Spomen-ploča izgrađena je sredstvima Kancelarije za Kosovo i Metohiju i Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica.

Comments

Pročitaj još