• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Došlo vreme da sarađujemo u regionu, tražićemo zajedno pomoć od EU za kupovinu struje

Foto: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, obraćajući se nakon samita lidera inicijative “Otvoreni Balkan”, poručio je da je ta inicijativa donela nadu u ovaj prostor koji je uvek bio preopterećen trvenjima i sukobima, a da je sada došlo vreme da sarađujemo.

Ukazao je da ćemo zajedno kao Zapadni Balkan tražiti pomoć EU za kupovinu nedostajuće količine električne energije.

Predsedavajući Veća ministara BiH Zoran Tegeltija istakao je da je srećan što je svedočio potpisivanju sporazuma i video kako izgleda kada zemlje zajednički reše problem snabdevanja osnovnim zajedničkim namirnicama.

“Ove zemlje neće interesovati da li su neke luke otvorene ili nisu, imaju svoje lance snabdevanja. Jako sam tužan što uz ministra Nedimovića i njegove kolege iz Albanije i Severne Makedonije nije bio i ministar Košarac da potpiše taj isti sporazum koji je BiH jednako potreban kao što je potreban ovim zemljama”, dodao je Tegeltija.

Zahvalio je Srbiji što je osigurala snabdevanje osnovnim životnim namirnicama BiH.

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski rekao je da je ovo jako bitan dan za Balkan.

“Ovde smo svi zajedno da pošaljemo poruku da su naše države i vlade solidarne i spremne da se zajedno pozabavimo krizom i teškom zimom koja nam predstoji. Bolje je da to preživimo zajedno nego podeljeni, kako bi pokušali kao dobri susedi da sačuvamo standard svojih građana. Prirodno je da se okrenemo onima koji su nam najbliži, i da pomognemo jedni drugima prvi kako bi obezbedili osnovne namirnice, slobodan protok bez ograničenja”, rekao je Kovačevski.

Premijer Severne Makedonije je rekao da njegova zemlja već duže radi na povećanju proizvodnje hrane, a sada gledaju i šire, na ceo region kako bi rešavali egzistencijalne probleme.

Premijer Albanije Edi Rama rekao je da je jučerašnji dan bio najveći i najbolji dan Otvorenog Balkana i da postoji mnogo stvari oko kojih se može sarađivati.

“Hajde da otvaramo Balkan, da gledamo ispred sebe, da zbližavamo ljude da im omogućimo da se bolje razumeju”, rekao je Rama.

Podsetio je na reči predsednika Srbije Aleksandra Vučiča da će predstojeća zima biti jedna od najtežih na Balkanu, i rekao da se razgovaralo o tome kako da se to prevaziđe.

Podsetio je da su u drugim zemljama predstavljeni planovi za restrikcije posle 10 sati uveče, što, kako je rekao, znači zatvaranje života, samo da bi se uštedela energija.

“Razgovarali smo koliko će nas to koštati, da ne stavimo teret na pleća naših građana i potpisali smo sporazum da ne diramo cene struje za domaćinstva i mala preduzeća”, rekao je Rama.

Predsednik Aleksandar Vučić je izjavio da je ponosan što smo danas domaćini “Otvorenog Balkana”, inicijative koja je donela nadu u ovaj prostor koji je uvek bio preopterećen trvenjima i sukobima, a u najbolja vremena razmimoilaženjima.

“Kao što Dritan reče sve smo probali, sve smo pokušali, samo još nikada nismo uspeli da pokušamo sarađujemo, da radimo zajedno i da pokušamo da uradimo sve što možemo da obezbedimo bolji život građanima. Mislimo da je došlo dobro vreme za to”, rekao je Vučić.

Izneo je i podatke da je se u odnosu na prošlu godinu u istom periodu samo između Severne Makedonije i Srbije povećao broj kamiona za 1.033, sa 7.000 na više od 8.000.

Povećana je trgovinska razmena sa svim zemljama, delimično i zbog viših cena, ali i zbog ukupnih količina roba.

“Od 12,5 odsto do 29 odsto u zavsinosti sa kojom zemljom je reč iz ugla Srbije. To su važni podaci koji govore da naša preduzeća i poljopovrednici znaju da je ova inicijativa od velikiog interesa”, naveo je Vučić.

Kada je reč o kriznim grupama koje su formirane, kaže da nas čeka teška zima.

“Ko bi rekao drugačije ne bi bio fer i ne bi govorio istinu. Mi smo videli da su određeni papiri iz EU procurili i da će oni gledati kako i na koji način da pomognu zemljama članicama, posebno zbog velikog novca koji se troši u kupovini električne energije. Pokušaćemo kao Zapadni Balkan u celini da tražimo podršku i da tražimo delimičnu pomoć ili delimičnu naknadu za kupovinu nedostajuće količine električne energije”, naveo je on.

Ako nam dozvole to bilo bi veoma važno i svim zemljama iz inicijative “Otvoreni Balkan”, kao i za Crnu Goru i BiH, dodao je.

“Razgovarali smo o svim važnim projektima energetskim, ako i o tome šta zajedno moramo da činimo, jer da imamo dobru gasnu konekciju sa Severnom Makedonijom imali bismo mnogo manje problema sa strujom i mi i oni, zajednički bismo mogli da koristimo njihove gasne kapacitete, ali oni nemaju gasa, a mi nemamo te kapacitete i sad je to problem”, rekao je Vučić.

Ukazao je da Albanija ima ugalj koji nama nedostaje, kao i da mnogo toga možemo da radimo i da sarađujemo u budućnosti.

“Ono što je veoma važno je da bilo koja odluka koju donesemo o zabrani izvoza žitarica i mesa, poljoprivrednih proizvoda, nikada se neće odnositi na bilo koji zemlju ‘Otvorenog Balkana’. Šta god i kako god imamo potrebu da uradimo zbog nestašica u svetu, uvek će sve ono što je dostupno Srbiji biti i Severnoj Makeodniji i Albaniji i obrnuto”, zaključio je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Severne Makedonije, Edi Rama i Dimitar Kovačevski, predsedavali su Samitu u okviru inicijative “Otvoreni Balkan”.

Nakon toga, ministri tri zemlje potpisali su niz sporazuma.

Samitu su prisustvovali i predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović, predsedavajući Veća ministara BiH Zoran Tegeltija, ministri spoljnih poslova Mađarske i Turske Peter Sijarto i Mevlut Čavušoglu.

Poslednji Samit lidera “Otvorenog Balkana” održan je u junu na Ohridu, kada je potpisan niz bilateralnih sporazuma.

Samitu je prethodilo otvaranje prvog međunarodnog sajma vina “Vinska vizija Otvorenog Balkana”, pod pokroviteljstvom vlada Srbije, Severne Makedonije i Albanije u okviru inicijative “Otvoreni Balkan”.

Sajam vina je okupio najbolje proizvođače vina u regionu i promoviše Balkan kao sve traženiju vinsku i turističku destinaciju.

Comments

Pročitaj još