• Početna>
  • Vesti>

Vučić se sastao sa Lajčakom, usledio trilateralni sastanak

Foto arhva

6: 15- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić završio je razgovore sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i specijalnim predstavnikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, koji su oko 17.40 napustili zgradu Generalnog sekretarijata predsednika Republike na Andrićevom vencu.

Kako je ranije najavila pres služba predsednika Republile, nakon razgovora medijima će biti prosleđeno saopštenje.

Pre sastanka sa predsednikom Srbije, Lajčak i Eskobar su zajedno razgovarali sa direktorom Kancelarije za KiM Petrom Petkovićem. 

Vučić se u 17 sati sastao sa Lajčakom, a zatim je održan trilateralni sastanak, uz prisustvo Gabrijela Eskobara.

17: 17– Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovara danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijelom Eskobarom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom.

Sastanak u zgradi Predsedništva je počeo u 17 časova, a pola sata kasnije trebalo bi da započne trilateralni sastanak, uz prisustvo specijalnog predstavnika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara.

Medijima će nakon sastanka biti prosleđeno saopštenje, najavila je pres služba predsednika Republike.

Lajčak i Eskobar u Beograd dolaze iz Prištine, gde su razgovarali sa predstavnicima privremenih prištinskih institucija, u nastojanjima da se dođe do dogovora između Beograda i Prištine, a u susret 1. septembru do kada je Priština odložila odluku o preregistraciji tablica i ličnim kartama.

Prvi je u Prištinu u utorak stigao Eskobar, koji je tog dana razgovarao sa predsednicom privremenih institucija Vjosom Osmani, kao i sa liderima opozicionih stranaka.

Zatim je Miroslav Lajčak u odvojenim susretima razgovarao sa Vjosom Osmani, Aljbinom Kurtijem, liderima opozicionih stranaka i predstavnicima Srba na Kosovu i Metohiji.

Poseta Lajčaka i Eskobara dolazi nakon neuspele runde dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou prošle nedelje u Briselu.

Cilj njihove posete je da se spreče nove tenzije između Beograda i Prištine, a pre svega na severu Kosova i Metohije.

Posle razgovora prošlog četvrtka u Briselu visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj zatražio je od Lajčaka da 24. i 25. avgusta otputuje u Prištinu i Beograd kako bi zajednički napredovali ka sporazumnom rešenju i kako bi se izbegle nove tenzije na terenu.

U misiji mu se pridružio i Eskobar koji takođe prethodno boravio i u Briselu.

Comments

Pročitaj još