• Početna>
  • Vesti>

Španski premijer u Beogradu – Vučić: Španija nam je jedan od najvećih prijatelja; Sančez: Odnosi dve zemlje fantastični

Foto: Tanjug

Premijer Španije Pedro Sančez doputovao je u dvodnevnu zvaničnu posetu Srbiji, gde ga je ispred Palate “Srbija” dočekao predsednik Aleksandar Vučić. Sančez je nakon razgovora sa Vučićem izjavio da je Srbija deo Evrope i da u Španiji ima prijatelja koji će joj pomoći da postane deo Evropske unije.

Predsednik Vučić je, posle sastanka sa premijerom Sančezom, izjavio na zajedničkoj konferenciji za medije da je Španija iskreni prijatelj Srbije.

Naveo je da je trgovinska razmena razmena uvećana u poslednje vreme, i očekuje da pređe milijardu evra, prvi put.

Vučić je najavio održavanje biznis foruma u Beogradu, na koji će doći španski biznismeni. “Njihove kompanije su pokazale interesovanje. Mi ćemo im širom otvoriti vrata”, poručio je predsednik.

“Razgovarali smo i o evropskom putu Srbije, zahvalan sam na kontinuiranoj podršci, bez pravljenja i traženja dlake u jajetu i dodatnih uslova. Španija je iskreni prijatelj i podržava Srbiju, to smo osetili i u Briselu”, istakao je Vučić.

Predsednik je rekao da će Srbija nastaviti da kupuje vojnu opremu od Španije, pošto je već nabavila dva španska transportna aviona.

“Otvorićemo i završiti pravljenje svih generalnih sporazuma, važnih za infrastrukturne radove i ulaganje u energetiku, kako bi mogli da postignemo najbolje moguće rezultate”, poručio je Vučić.

Vučić je naglasio da Srbija nema deficit u budžetu u prvih sedam meseci ove godine.

To, ukazao je, ne znači da ga neće biti na kraju godine, zbog narednih pet meseci i energetske krize koja tek sledi, ali za sada deficita nema.

Vučić je naveo da su razgovarali i o “Otvorenom Balkanu”.

Zahvalio je Sančezu na podršci normama međunarodnog prava po pitanju Kosova i Metohije.

“Španija podržava dijalog Beograda i Prištine”, istakao je predsednik.

Sančez: Odnosi dve zemlje fantastični, podržavamo Srbiju kada je reč o Kosovu

Premijer Španije Pedro Sančez rekao je nakon razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem ima samo reči zahvalnosti zbog divnog prijema u Srbiji.

Istakao je da je Srbija deo Evrope i da u Španiji ima prijatelja koji će joj pomoći da postane deo Evropske unije.

“Nemojte da sumnjate da će Španija uvek biti tu uz vas. Imaćete našu podršku da postanete članica Evropske unije”, rekao je Sančez.

Istakao je da su politički odnosi Španije i Srbije “fantastični”, i rekao da i trgovinski i ekonomski odnosi dve države treba da dođu na isti takav nivo.

“Trgovinska razmena je prilično pojačana u proteklih pet godina, ali treba i dalje da raste i to će biti u interesu Španije i Srbije”, rekao je Sančez.

Naglasio je da su Španija i Srbija odavno prijatelji koje povezuje potreba da se poštuje međunarodno pravo i teritorijalni integritet i suverenitet dve zemlje.

“Podržavamo Srbiju kada je reč o Kosovu. Španija je bila i biće uvek pored Srbije u odbrani principa i uvek će zagovarati razgovor između dve strane”, naglasio je Sančez.

Španski premijer je rekao da je sa predsednikom Vučićem razgovarao i o košarci i izrazio divljenje prema srpskom košarkašu Nikoli Jokiću.

Sančez je zahvalio Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije na prijemu i najavio da će preneti pozdrave španskom kralju.

Comments

Pročitaj još