• Početna>
  • Vesti>

Petković: Aleksandar Vučić nikada nije odbijao dijalog i nedvodmisleno je posvećen pregovorima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nikada nije odbijao dijalog i nedvodmisleno je posvećen pregovorima, tako da su tvrdnje glavnog prištinskog pregovarača Besnika Bisljimija da Beograd sabotira razgovore najobičnija zamena teza i da budem sasvim jasan – masna i bezočna laž, rekao je direktor Kancelarije za Kosovo i Meohiju Petar Petković reagujući na izjavu Besljimija da predsednik Vučić nije spreman ide u Brisel zbog trodnevne posete egipatskog predsednika Srbiji.

“O stavovima predsednika Vučića i njegovoj zabrinutosti za stabilnost regiona, kao i apsolutnoj spremnosti da sva otvorena pitanja rešava za pregovaračkim stolom, dobro su informisani i Miroslav Lajčak i zemlje Kvinte. I zato niko ne veruje u tvrdnje Bisljimija, koji se već uveliko kandidovao za ulogu Pinokija iz Prištine”, saopštio je Petković.

Petković je istakao da “ne samo da za bilo kakav dijalog nije spreman Aljbin Kurti, već ni Bisljimi nije spreman da na razuman i produktivan način razgovara na tehničkom nivou, i ta blokada dijaloga traje mesecima”.   

“Bisljimi uporno odbija da sa mnom, kao predstavnikom Beograda, razgovara o Zajednici srpskih opština, tako da upravo zbog prištinske strane veoma dugo u dijalogu nema suštinskog pomaka. 
Priština, umesto što glumi spremnost na dijalog, a istovremeno čini sve da destabilizuje prilike na terenu, mora konačno da shvati da se ne pregovara o onome o čemu bi oni želeli da pregovaraju, već da je na stolu njihova obaveza da preuzmu ranije preuzete obaveze, među kojima je omogućavanje formiranja ZSO na način kako je to predviđeno Prvim briselskim sporazumom i pratećim dokumentima”, navodi se u saopštenju direktora Kancelarije za KiM. 

Prema Petkoviću “sve ostalo je trošenje energije svih učesnika u dijalogu”.

“Iskreno se nadam da će u nekom trenutku i sponzori Prištine shvatiti da je Priština glavna pretnja stabilnosti zapadnog Balkana i preduzeti odgovornost da se opasno i bezobzirno ponašanje Kurtija i njegovih političkih istomišljenika ne pretvori u destabilizaciju prilika na terenu”, zaključuje Petković.

Comments

Pročitaj još