• Početna>
  • Vesti>

Od posledica kovida preminulo još 59 osoba, zaraženo još 15.623

U Srbiji je u poslednja 24 sata potvrđen 15.623 nova slučaja koronavirusa na osnovu 34.132 testirana uzorka, a umrlo je 59 pacijenata.

Na bolničkom lečenju je 4.071 pacijent, od kojih je 150 na respiratoru, objavljeno je na zvaničnom sajtu covid19.rs.

Od početka epidemije u Srbiji su registrovana 1.730.486 slučaja koronavirusa, a preminulo je 13.807 osoba.

Procenat smrtnosti je 0,80 odsto. Do sada je testirano 8.242.567 uzoraka.

Epidemijska situacija u Srbiji je ozbiljna, a deset puta je više zaraženih nego pre mesec dana.

Ovaj virus je pokazao veliku sposobnost mutacija i sa omikron sojem teško da možemo da kažemo da je kraj pandemije. Dok god se ne vakcinišemo ostavljamo prostor da virus i dalje mutira, rekao je za RTS državni sekretar Ministarstva zdravlja, doktor Predrag Sazdanović.

“Ključno je da znamo četiri stvari – virus postoji, virus ubija, vakcina štiti od teških slučajeva i kao četvrto vakcina nikoga nije ubila, naprotiv u intenzivnim negama su uglavnom nevakcinisani”, naglašava Sazdanović.

Zamenik direktora Urgentnog kličkog centra Niš Radmilo Janković rekao je da je epidemijska slika u Srbiji kompleksna i dodao da se naša zemlja suočava sa plimom zaražavanja, jer je omikron soj virulentan i prenosi se za nekoliko sekundi. 

Tim za škole će razmotriti situaciju u vezi sa eventualnim produženjem raspusta u februaru. Đaci bi mogli da dobiju dodatne nenastavne dane za Sretenje, pa bi učenici osnovnih i srednjih škola bili slobodni od 12. do 21. februara.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još