• Početna>
  • Vesti>

SO Zvečan usvojila Pravilnik za ostvarivanje dečjih prava

Foto: Radio Mitrovica sever, arhiva

Pravilnik za ostvarivanje dečjih prava usvojen je na današnjoj sedmoj redovnoj sednici Skupštine opštine Zvečan. Pravilnik je usvojen na inicijativu organizacije Domovik, a u cilju unapređenja mehanizama za ostvarivanje dečijih prava u ovoj opštini, kao i predlaganje mera za njihovo ostvarivanje, saopšteno je iz ove Opštine.

Pravilnikom se definiše uloga opštine u predlaganju mera za ostvarivanje dečijih prava kao i uloga ključnih aktera u zajednici u ostvarivanju dečijih prava (gradonačelnik, skupština, uprava, pravosudne, obrazovne, socijalne i zdravstvene institucije, jedinica za ljudska/dečija prava u opštini, civilno društvo, mediji, saveti roditelja, drugi formalni i neformalni organi/organizacije).

Takođe, predviđeno je uspostavljanje redovnog multisektorskog koordinacionog tima za unapređenje položaja dece u opštini Zvečan, izveštavanje o stanju i položaju dece, promovisanje dečijih prava kao i učešće dece u odlukama koje se tiču njih.

Odredbe ovog pravilnika odnose se na svu decu, posebno na napuštenu i diskriminisanu (na osnovu rasne pripadnosti, boje, pola, jezika, veroispovesti, političkog ili nekog drugog uverenja, porekla njihovih roditelja ili staratelja).

Izvor i foto: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još