• Početna>
  • Vesti>

U Osojanu održan pomen stradalima na teritoriji opštine Istok

U Osojanu je danas obeleženo devetnaest godina od početka povratka raseljenih i izbeglih Srba u Metohiju. Osojane predstavlja jedan od retkih primera uspešnog povratka Srba u Metohiju. U Osojansku dolinu se od 2001. godine vratilo oko 350 Srba, a u ovom selu danas živi i oko osamdesetoro dece.

Jutros je  u obnovljenoj crkvi Sv. Arhangela Gavrila u Osojanu održana liturgija, a nakon toga pomen stradalim Srbima na teritorije Opštine Istok tokom ratnih dešavanja na Kosovu i Metohiji.

Obeležavanju prisustvuje i Mališa Đurić, predsednik privremenog organa opštine Istok.

Građani u porti crkve i kod spomenika mogu da pogledaju izložbu slika nastalih na Likovnoj koloniji „Vidovdan 2020“ čiji je organizator Dom kulture  „Gračanica“, a ujedno dobiti i „Vidovdanski glasnik“, godišnju publikaciju Doma kulture  „Gračanica“ koja prati, vrednuje i promoviše najznačajnije događaje, umetničke i kulturološke fenomene na Kosovu i Metohiji i u srpskom kulturnom prostoru.

Zbog pandemije virusa Služba i program su održani sa manjim brojem vernika, posetilaca, gostiju i predstavnika medija uz pridržavanje mera i preporuka zaštite.

Organizatori ovog obeležavanja su Eparhija raško-prizrenska, Parohija osojanska, Privremeni organ Opštine Istok, Dom kulture „Gračanica”.

Podršku pružaju Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije.

Izvor: RTV Gračanica

Comments

Pročitaj još