• Početna>
  • Vesti>

Vlajić: Todosijević prvostepenom presudom osuđen na dve godine zatvora; presuda nezakonita i nepravična, sledi žalba

Ivan Todosijević, poslanik Srpske liste, osuđen je danas u Osnovnom sudu u Prištini na 2 godine zatvora, potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica njegov advokat, Nebojša Vlajić.

“Presuda je nepravična, nezakonita i mora biti ukinuta” rekao je Vlajić. Istakao je da presuda prvostepena i nije pravosnažna, i da će odbrana uložiti žalbu.

Vlajić je rekao da je danas pročitana odluka o kazni,a da će obrazloženje biti dostavljeno narednih nedelja.

Todosijeviću je suđeno zbog izjave povodom 20 godina od NATO bombardovanja na ceremoniji u Zvečanu marta ove godine.

Osuđen je zbog krivičnog dela iz Člana 147, stav 2 “izazivanje nacionalne, rasne ili verske mržnje, razdora ili netrpeljivosti” , dodao je Vlajić.

“Povod za agresiju na našu zemlju bila je takozvana humanitarna katastrofa na prostoru Kosova i Metohije, izmišljeni Račak, a upravo su ti šiptarski teroristi koji su sve to izmislili, činili najveća zlodela na Kosovu i Metohiji, za koja niko do dan danas nije odgovarao. Činili su zločine pre NATO agresije, ubijali dobre srpske domaćine na svom radnom mestu. Svoj krvavi pir nastavili su i tokom agresije, a nakon toga i dolaskom takozvane mirovne misije na Kosovo i Metohiju“, izjava je Todosijevića zbog koje je početkom aprila protiv njega pokrenuta i istraga.

Todosijević je u vreme ove izjave bio na funkciji ministra administracije lokalne samouprave Vlade Kosova.

Ramuš Haradinaj, premijer u Vladi Kosova ubrzo nakon izjave smenio je ministra iz Srpske liste, zato što kako je rekao “jezik mržnje ministra ne može tolerisati”.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još