• Početna>
  • Vesti>

OŠ “Vuk Karadžić” iz Zvečana i Višegrada potpisale Povelju o bratimljenju

Osnovna škola “Vuk Karadžić” iz Zvečana i istoimena škola iz Višegrada, potpisale su Povelju o bratimljenju škola na inicijativu Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Republike Srpske a povodom školske slave i 70 godina rada škole.

Predstavnici OŠ “Vuk Karadžić” iz Višegrada dočekani su tradicionalno uz pogaču i so.

“Čestitam bratimljenje i produbljavanje veza koje će svakako mnogo značiti srpskom narodu na Kosovu i Metohiji. Želimo vam da ostanete ovde i da čuvate srpski duh koji traje i koji je sigurno najjači. Ovo samo pokazuje kolika je volja, snaga i želja nas iz Republike Srpske da budemo ovde uz vas u najtežim danima ovde na KiM. Verujem da će ovo potpisivanje Povelje pomoći i promovisati da se i druge opštine pobratime kao što su mnoge do sad i učinile. Mi smo stalno uz vas i mi vas razumemo i znamo” rekao je predsednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Milorad Arlov.

Arlov dodaje da će Odbor pomagati srpski narod na KiM a da iduće godine očekuju i deveti projekat „Spojimo decu sa KiM i Republike Srpske“ bude realizovan.

Direktorka OŠ “Vuk Karadžić” iz Zvečana Slađana Fićović je tom prilikom istakla da je ovo poseban dan za školu.

“Danas smo posebno srećni i ponosni zato što slavimo 70 godina našeg postojanja i uspešnog rada. Za nas je ovo poseban dan jer danas potpisujemo Povelju o bratimljenju. Znala sam, kada su naša deca otišla u Višegrad, da će to biti tek početak druženja Opštine Zvečan i Opštine Višegrad, odnosno između Kosova i Metohije i Republike Srpske. Danas sa verom u Boga, nadom za bolje sutra, mi u stvari spajamo srca jednog istog naroda. Ono što ćemo ostaviti našim pokolenjima je da će oni nastaviti i ići našim stopama“ kazala je Fićović.

OŠ „Vuk Karadžić“ je po rečima direktorke iznedrila izuzetno veliki broj naučnika, sportista, književnika i doktora, a Ljubinki Radunović koja je takođe bila đak ovde škole, uručena je Povelja u znaku zahvalnosti.  

Predstavnici škole iz Višegrada su rekli da direktor škole nije mogao da prisustvuje današnjem potpisivanju Povelje o bratimljenju i preneli pozdrave svih zaposlenih.

“Ovo je veliki korak dalje saradnje i prijateljstva opština i škola. Nama je čast što smo danas ovde sa vama i prenosimo vam pozdrave od svih zaposlenih u OŠ „Vuk Karadžić“ u Višegradu kao i od direktora škole koji sticajem okolnosti danas nije mogao da bude prisutan. Žao nam je što nismo došli u većem broju ali nadamo se boljim vremenima i boljim uslovima. Emocije su proradile jer smo prvi put na ovim prostorima i nadamo se da ćemo uskoro doći u većem broju, kao i vi kod nas” kazali su predstavnici škole iz Višegrada.

OŠ „Vuk Karadžić“ iz Višegrada je simoblično uručila sliku „Ivo Andrić – Na Drini ćuprija“ istoimenoj školi iz Zvečana.

Od 16 časova u holu Doma kulture „Trepča“ biće otvorena izložba radova učenika i nastavnika a za 17 časova je predviđen svečani program u bioskopskoj sali.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još