Završen 1. “Kaktus”: Jedan novi svet je rođen…

Danom dečjeg teatra, juče je  u Kosovskoj Mitrovici završen prvi Festival dečjeg stvaralaštva “Kaktus”.

Izvanredne glumačke bravure, na malu scenu PKC-a “Akvarijus” doneli su mladi glumci amaterskog pozorišta “Janićije Popović” iz Gračanice. Oni su izveli lutkarsku predstavu “Guliver u zemlji lutaka”  sa starom, dobrom, utešnom temom – nadmoć dobra nad zlom.

“Super je biti deo ovog pozorišta. Tu učimo sve ono što nismo imali prilike da dosad  nigde naučimo a i stičemo nove drugare” kaće Nemanja Đekić koji je u pozorištu  već nekoliko  godina.

“Ja sam došao na audiciju. Probao sam, svidelo mi se i evo i sad sam ovde. Bolje je baviti se glumom, nego visiti na internetu” poručuje Nemanja.

Helena Popović je ozbiljna devetogodišnja glumica. Kaže da obožava svoju ulogu u predstavi jer ona uvodi gledalište u priču i jedina uspeva da “natera” glumce dase pokrenu i počnu da rade.

“Ja izvodim nešto smešno kako bi se ljudi od samog početka predstave, zabavljali” kaže Helena.

Ona posebno naglašava da joj je u Mitrovici, kod domaćina jako lepo.

“Upoznala sam nove prijatelje, ima mnogo lepih jela, sokova i sve je lepo” .

Sa decom u pozorištu “Janićije Popović” radi jedan istoričar. Aleksandar Gudžić.

Kaže da ovo pozorište blisko sarađuje sa Dečjim pozorištem iz Subotice i dosad su postavili dve lutkarske predstave.

“Sekcija glume Doma kulture Gračanica, amatersko pozorište “Jasnićije Popović” obnovilo je svoj rad 2014. godine i trenutno brojimo 40-ak članova podeljenih u dve starosne grupe” kaže Gudžić. Sa istom predstavom gostovaće na 26. Međunarodnom festivalu pozorišta za decu u Subotici, u revijalnom delu.

Na pitanje kako se jedan istoričar našao u teatru, Aleksandar odgovara.

“Pozorina umetnost je univerzalna  i prihvatljiva za sve profesije, pa bio to profesor istorije, inženjer  mašinstva ili nešto drugo. Oni su kreativni i jako je zanimljivo gledati kako rade sa režiserima i glumcima iz Subotice, jer i oni često umeju da daju neko rešenje režiseru. Lepo je to uzajamno davanje koje pozorište nosi” priča Gudžić.

Sa učenicima OŠ “Desanka Maksimović” smo se upoznali dan ranije i samo potvrdili da su multitalentovani. Oni su izveli lutkarsku predstavu “Porodični slučaj”.

Na kraju, gostima su se predstavili domaćini. Mali teatar iz Kosovske Mitrovice izveo je predstavu “Mali princ”, nedokučivu bajku o ljubavi i  o svim nus-produktima odrastanja.

“Bilo je odlično, lepo smo dočekali goste, združili se sa njima, pružili im osećaj kao da su kod kuće i zabavljali ih“,  kaže Mali princ, Matija Mašković.

Dramska umetnica Dunja Nikolić vodi Mali tetar, radi sa decom i bila je domaćin gostima sa centralnog Kosova i Metohije. Kaže da su deca bila izvanredni i nimalo zahtevni gosti.

“Sve sam videla samo ne zatvorenost kod njih. Oni su mnogo više željni života. Došli su sa željom da upoznaju nekog, steknu nove prijatelje i da se zabave”   kaže Dunja.

Ona dodaje da je ovaj Festival potrefio „poentu njihovog življenja – da se igraju, putuju i otkrivaju sve nove aspekte sredine i života uopšte” .

Sve vreme trajanja festivala, svi su se interesovali zašto kaktus…. Organizatori se zagonetno smeškaju… Teraju te da o tome razmišljaš… Kaktus je ježić biljnog sveta. On prkosi. Joguni se. Ne da se. On mirno postoji, onako nakostrešen i neobjašnjivo svež. Nedodirljiv. Baš kao deca i umetnici. Sveži, nasmejani, razigrani u vremenu koje kao pustinjsko sunce, ubija sve vredno, zeleno, vitalno… sve… Sem kaktusa…

Festival je uspešno održan. Iako se sumnjalo. Iako je bilo nezamislivo da neko dovede u grad sedamdesetoro mališana, ugosti ih najbolje što ume  bez  velikih donatora. Sam, uz pomoć prijatelja.

PKC „Akvarijus“ je to uspeo i  obesmislio sve dosadašnje i buduće izgovore zašto nešto ne može.

U ova tri dana, stotinjak ljudi, stvorilo je neki novi svet. Božanstven. Nestvaran.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još