• Početna>
  • Vesti>

Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije : Nema opstanka ljudskog društva bez elementarne pravde

Povodom 16. godišnjice od masakra nad srpskom decom u Goraždevcu kod Peći, Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije (Srpska koordinacija), izdala je saopštenje u kome se iskazuje ogorčenje zbog potpune pasivnosti organa nadležnih za pronalazak i kažnjavanja počinilaca ovog zločina.

Saopštenje prenosimo u celosti.
” U oružanom napadu albanskih zločinaca na pedesetoro srpske dece, koja su se kupala u reci Bistrici, 13. avgusta 2003. godine ubijeni su Pantelija Dakić (12) i Ivan Jovović (19) a teško ranjeni Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogićević (12), Dragana Srbljak (13) i Đorđe Ugrenović (20).
Srpska koordinacija sa ogorčenjem konstatuje da ni danas, 16 godina od masakra nad srpskom decom u Goraždevcu, niko nije odgovarao za ovaj monstruozni zločin a da je tužilac ”EULEKS”-a, još 2010. godine, obustavio istragu, ”zbog nedostatka dokaza”.
Slike albanskog likovanja i veselja nad stradalom srpskom decom i odsustva ljudske i lekarske etike u bolnici u Peći, u koju su roditelji samoinicijativno prevezli nastradalu decu radi ukazivanja pomoći, kao da su žive i danas. Albansko kosovsko društvo ni danas nije spremno da se suoči sa prošloću, kao ni sa sadašnjošću u kojoj najvišu vlast vrši bivši komandni kadar tzv. Oslobodilačke vojske Kosova. Naprotiv, anticivilizacijsko slavljenje zločinaca i zločina nad Srbima i praksa njihove neodgovornosti, i danas je sumorna realnost na Kosovu i Metohiji.
Ljudsko društvo ma gde u svetu, pa i na Kosovu i Metohiji, ne može opstati bez elementarne pravde. ”Normalizacija odnosa” između Srba i Albanaca, ne može se graditi bez istine o masovnim i sistematskim zločinima koje su počinili pripadnici tzv. Oslobodilačke vojske Kosova i pravde za brojne srpske žrtve na Kosovu i Metohiji.
Srpska koordinacija, podsećajući javnost na ovaj užasan zločin, apeluje na međunarodne činioce na Kosovu i Metohiji i javno poziva pravosudne vlasti, da učine sve što je u njihovoj moći, kako bi se učinioci ovog, kao i brojnih drugih zločina nad Srbima na Kosovu i Metohiji, priveli pravdi. “

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica, saopštenje

Comments

Pročitaj još