• Početna>
  • Vesti>

Srpska lista najavljuje žalbu Ustavnom sudu zbog zakona o transformaciji KBS

Poslanici kosovske skupštine napravili su prvi korak ka formiranju vojske, usvajanjem nacrta tri zakona o transformaciji kosovskih bezbednosnih snaga, a srpski poslanici su, pošto su saopštili da su protiv, napustili zasedanje. Srpska lista najavljuje žalbu Ustavnom sudu Kosova.

Procedura predviđa da predlozi tri zakona o transformaciji KBS, koje je u načelu usvojila kosovska skupština, prođu skupštinske odbore, koji daju svoja mišljenja, potom su mogući i amandmani, a nakon toga idu na usvajanje u “drugom čitanju”.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić kaže za Kontakt Plus da će nakon usvajanja zakona, uputiti žalbu Ustavnom sudu. Međutim, napominje da od toga ne očekuju mnogo.

“Ono što nam sada predstoji jeste borba da se unutar skupštinskih odbora, koliko je to moguće, suprotstavimo ovom predlogu, ali ono što ste mogli juče da vidite unutar Skupštine, Albanci, kada je to u njihovom interesu, za razliku od nas Srba, se lako ujedine, posebno ako je to protiv Srba.
Mi ćemo kada zakon konačno bude usvojen imati prostor i da podnesemo ustavnu žalbu, ali mogu da kažem da od toga ne očekujemo ništa posebno niti spektakularno, jer to je taj ‘uslovni refleks’ kod onih koji odlučuju među Albancima, čim se podnese zahtev da se zaštite prava, to bude odbijeno” – rekao je Simić.

Prema nacrtima zakona o transformaciji, Kosovske bezbednosne snage štite, kako se navodi, teritorijalni integritet, deluju na celoj teritoriji Kosova, a sastoje se od najviše 5.000 aktivnih pripadnika.

Dosadašnji mandat KBS bio je delovanje u slučaju elementarnih nepogoda.

U KBS je do pre nekoliko meseci bilo nešto više od 100 Srba, ali su masovno napustili ovu formaciju.

 

Izvor: Radio Kontakt plus

Comments

Pročitaj još