• Početna>
  • Vesti>

Saopštenje povodom napada na TV Most i urednicu Ljiljanu Janković

Uređivački kolegijumi Televizije Most, RTV Puls, Radio Kosovska Mitrovica i RTV Gračanica najoštrije osuđuju hajku koju su protiv  koleginice Ljiljane Janković pokrenuli kako navode  pojedinci iz političkih struktura i njima bliski pripadnici naše struke. Javni linč i pretnje tužbom predstavljaju nedvosmislen pritisak na TV Most i glavnu urednicu najgledanijeg i najuticajnijeg srpskog medija na Kosovu i Metohiji.

U saopštenju se navodi da je Janković  napadnuta brutalno i zahteva da novinarska udruženja najodlučnije stanu u njenu odbranu. Dodaje se da je za osudu  i javno žigosanje Televizije Most zbog objavljivanja  “vesti sa istina neprimerenim naslovom na veb-sajtu, koji je inače odmah promenjen nakon sasvim umesne primedbe”.

Tekst objavljen na veb-sajtu UNS-a pod naslovom „Ljiljana Janković: Neprimeren naslov i propust TV Most, ispravićemo grešku“ primer je najbesprizornijeg pljuvačkog novinarstva i siledžijski pokušaj diskreditacije, protiv čega bi jedno ozbiljno novinarsko udruženje po prirodi stvari trebalo da se bori, kaže se u saopštenju.

“Još jednom upozoravamo da je UNS sve češće, pa i u ovoj sutuaciji, po svemu sudeći instrumentalizovan od strane pojedinaca sa Kosova i Metohije, koji koriste nekad ugledno novinarsko udruženje za privatne ratove i sprovođenje ličnih osveta iz političkih ili nekih drugih motiva”.
U saopštenju se podseća javnost da je u više navrata iznošena činjenica da spotovi emitovani u toku predizborne kampanje na Kosovu i Metohiji u oktobru prošle godine, nisu produkcija Televizije Most i emitovani su isključivo u plaćenim predizbornim programima.
Podsetimo, saopštenje je usledilo nakon što je juče predsednik GO “Za naš Zvečan” Dragiša Milović uputio pisanu izjavu Ljiljani Janković, a preko portala Kossev, povodom predizbornih spotova za lokalne izbore, emitovane na Most televiziji..

“ Ko je naručilac spota? Ko je i koliko para dao? Ko je potpisao ugovor i sve ostalo u vezi sa prljavom kampanjom protiv Olivera Ivanovića i njegove porodice, a i mene i moje porodice. Gospođo Janković, sve ćete to morati da dokažete na sudu. I na kraju moje lično mišljenje: To Vas ne abolira za sve tragične događaje koji su se nakon toga desili. I ne samo to, govor mržnje koji se čuo u toku predizborne kampanje na TV Most protiv Olivera Ivanovića i mene je krivično delo, za koje će morati da odgovaraju svi koji su u tome učestvovali i podržavali” naveo je Milović u izjavi portalu Kossev.

Prethodno je Udruženje novinara Srbije, a čiji su članovi i urednici medija koji su stali u odbranu koleginice, poslalo saopštenje u kome prenose odgovor  glavne I odgovorne urednice Televizije Most povodom vesti „Šiptarski teroristi prete Marku Đuriću“ objavljenom na sajtu ove televizije, za koju je Janković rekla da je  „apsolutno neprimerena i propust uredništva TV Most“, te  da će naslov biti promenjen.

UNS opširno izveštava o naslovu vesti objavljene uredničkom greškom TV Most, te samo saopštenje  naslovljavaju “ Ljiljana Janković: Neprimeren naslov i propust TV Most, ispravićemo grešku”.

Comments

Pročitaj još