Đurić čestitao Srpsku Novu godinu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, čestitajući svim sunarodnicima na Kosovu i Metohiji srpsku Novu godinu, poželeo da u Novoj godini imaju ličnu i porodičnu sreću i zdravlje, kao i da se steknu uslovi da žive bezbedno i dostojanstveno poput građana u drugim delovima naše zemlje.

Đurić je ujedno podstio da je, dane uoči Božića i srpske Nove godine na Kosovu i Metohiji obeležio niz napada na imovinu Srba i paljenje njihove letine.

“To, što su se takvi napadi desili masovno i u vreme naših velikih praznika svedoči da je reč o organizovanoj kampanji zastrašivanja.

Najoštrije osuđujem ove sramotne i kukavičke napade, i smatram da je veoma neodgovorno to što međunarodna zajednica u našoj južnoj pokrajini nije preduzela aktivnije korake kako bi se ovaj teror protiv srpskog stanovništva zaustavio”, istakao je direktor Kancelarija za KiM Marko Đurić.

“Srpska Nova godina je praznik značajan za očuvanje našeg nacionalnog identiteta, jer mnogi narodi i civilizacije imaju svoje računanje vremena i Novu godinu, različite od gregorijanskog kalendara, i neguju ih kao jedan od simbola svoje posebnosti. Srbi, Jevreji, Arapi, Kinezi i drugi narodi i civilizacije svoje kalendare, koji nisu nužno astronomski najprecizniji, neguju jer na taj način čuvaju deo svoje samosvesti i ono što ih čini zajednicom, identifikujući se pred drugim narodima i predstavljajući bogatstvo svoje tradicije”, navodi se u čestitki Đurića.

Comments

Pročitaj još