Zvaničnici Srbije čestitali Dan Republike Srpske

Brojni srpski zvaničnici uputili su čestitke povodom 9. januara, Dana Republike Srpske.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je u ime građana Srbije i lično ime predsednici Republike Srpske Željki Cvijanović Dan RS, 9. januar, uz želje za dobro zdravlje, sreću i svaki napredak.

“Godina iza nas bila je bremenita brojnim izazovima. Koliko god da su bili teški, oni su nas u isto vreme ojačali, okrenuli jedne ka drugima i pokazali da se na međusobnom razumevanju i solidarnosti temelji očuvanje najviših ljudskih i duhovnih vrednosti”, napisaao je vučić na svom Instagram nalogu.

Naglasio je “da su nam više nego ikada pre potrebni vera, jedinstvo i snaga kako bismo prebrodili sve posledice pošasti koja je uzdrmala ceo svet, ali i još više energije, nade i samopouzdanja da bismo nastavili putem razvoja i izgradnje stabilne budućnosti”.

“Upravo je očuvanje mira i stabilnosti u Republici Srpskoj, kao delu Bosne i Hercegovine, najveći podsticaj za nastavak naše čvrste i plodotvorne saradnje i veza u ekonomskom, kulturnom i svakom drugom pogledu”, naveo je Vučić.

Istakao je da će zato Srbija ostati pouzdani oslonac Republike Srpske u svim dobrim nastojanjima usmerenim ka miru, opštoj dobrobiti i boljem životu svih.

“Još jednom vam želim svako dobro. Živela Srpska! Živela Srbija”, poručio je Vučić.

Selaković: Uvek ćemo pomagati Republiku Srpsku

Čestitajući praznik građanima Republike Srpske, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković je istakao da Srbiju, kada je reč o njenim specijalnim paralelnim vezama sa Srpskom, obavezuje Dejtonski sporazum, ali i raspoloženje i bratska ljubav ogromne većine građana prema sunarodnicima sa druge strane Drine.

Selaković je naveo da Srbija poštuje sve svoje susede i teritorijalni integritet svih komšijskih država, ali da “Republiku Srpsku i srpski narod volimo i uvek ćemo ih pomagati i biti uz njih”.

“Želim građanima Republike Srpske mirnu, stabilnu i prosperitetnu budućnost, i na tom putu, kao i do sada, imaće bratsku podršku i pomoć Srbije”, poručio je Selaković.

Vulin: Dan osnivanja Srpske praznik za sve Srbe

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin čestitao je svim Srbima 9. januar – Dan Republike Srpske i poručio da je dan osnivanja Srpske praznik za sve Srbe.

Vulin je napomenuo da je Republika Srpska nastala kao otpor srpskog naroda ponavljanju jasenovačkog genocida, ne samo Srba koji žive zapadno od Drine, već otpora celokupnog srpskog naroda.

Zato je, smatra on, očuvanje Republike Srpske pravo i obaveza svih Srba, baš kao što je očuvanje Dejtonskog sporazuma i BiH obaveza Srbije kao garanta Dejtona, ali i matice i čuvara svih Srba.

“Dan Republike Srpske je praznik za sve Srbe i zato današnji praznik čestitam svim Srbima, a građanima Srpske želim da dan osnivanja Srpske slave u miru i slobodi. Mir je najviši interes srpskog naroda, a sloboda najviša vrednost zbog koje Srbi postoje”, naveo je u čestitki Vulin.

Ministar je naglasio i da Srbija i Republika Srpska nikada nisu bile bliže i jedinstvenije zahvaljujući iskrenom i upornom nastojanju Aleksandra Vučića da se Republika Srpska unaprijedi i ojača.

Ružić: Zajedništvo u nevolji nešto što će nas uvek karakterisati

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić čestitao je predsednici Republike Srpske Željki Cvijanović i svim građanima Dan Republike Srpske, uz želje za napredak, dalji ekonomski i kulturni razvoj, očuvanje mira i stabilnosti.

Dodao je “da smo i u vremenu izazova u kojem se ceo svet našao pokazali od čega smo satkani kao narod i da je sloga i zajedništvo u nevolji nešto što će nas uvek karakterisati”.

“Siguran sam da ćemo se zajedno truditi da nastavimo plodotvornu saradnju Srbije i Republike Srpske kao dela BiH u svim oblastima koja može samo da doprinese jačanju celog regiona na mapi sveta”, naveo je u Ružić.

Petković: Važno da negujemo saradnju i zajedništvo

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković čestitku povodom Dana Republike Srpske uputio je preko društvene mreže Tviter.

“U vreme dok se čitavo čovečanstvo suočava sa izazovima, važno je da negujemo saradnju i zajedništvo, gradimo temelje za mir i ekonomski prosperitet i čuvamo svoj identitet, što najbolje zna i naš narod na Kosovu i Metohiji koji je uvek uz vas”, poručio je Petković.

Rakić: Radost današnjeg dana raduje svakog Srbina ma gde živeo

Predsednik Srpske liste Goran Rakić, čestitajući u ime svih Srba sa Kosova i Metohije i u lično ime, istiakao je da “iako zbog epidemije ove godine nismo u mogućnosti da budemo sa vama, radost današnjeg dana obasjava i raduje svakog Srbina ma gde živeo”.

“U godinama koje dolaze moramo nastaviti da negujemo naše neraskidive bratske i duhovne veze, čuvamo naš jedinstveni identitet i našu veru, i nastavimo da sarađujemo kao i do sada. Srbi širom ovih prostora znaju koliko je vaše srce veliko i koliko su svakodnevna pomoć i reči podrške značajni za opstanak naroda na ovim prostorima. Naša bratska ljubav i povezanost su nemerljivi i neraskidivi”, naveo je Rakić.

Izvor: RTS

Comments