Uručeni ugovori o stručnom osposobljavanju

Delegacija Nacionalne službe za zapošljavanje (NZS) boravila je danas u Kosovskoj Mitrovici, I tom prilikom uručeno je 50ak ugovora o stručnom osposobljavanju. Delegaciju NZS-a predvodili su Zoran Martinović direktor NZS, Dario Mačkić predsednik upravnog odbora NZS, a dočekali su ih predsednik privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić i direktorica mitrovačke filijale NZS-a Verica Ćeranić.

Direktor NZS-a Zoran Martinović je istakao da sva politika koja se sprovodi na prostoru Srbije sprovodi se i na prostoru Kosova i Metohije.

„Ima više potrebe za ovim programom ovde. Treba da damo više efekte za mlade ljude koji trebaju ovde da nađu mesto, da se usavrše u onome šta su završili, da se zaposle i žive od toga, i da ne traže svoju šansu u drugim delovima Srbije, a pogotovu van prostora Republike Srbije. Želimo da im pružimo šansu da ostanu ovde, da ovde rade, da se zapošljavaju, stvaraju porodice, i to je dokaz onoga šta Republika Srbija radi za one ljude koji žive ovde“ rekao je Martinović.

On je takođe naglasio da se program stručne prakse samo na Kosovu i Metohiji sprovodi u javnom sektoru, tako da, kako je rekao, mladi ovde imaju i određene privilegije u odnosu na mlade u Srbiji.

Dario Mačkić predsednik upravnog odbora NZS istakao je da je Republika Srbija prisutna na Kosovu i Metohiji i kako kroz NZS tako i kroz ostale institucije.

„Drago nam je da smo ovde i da pomažemo. Obićićemo sutra i ostale delove Kosova i Metohije da se uverimo kako funkcioniše i kako se implementiraju sve mere. Da vidimo da li su nam mere dobre, da li treba nešto da menjamo. Imamo podršku ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Sve što budemo mogli da prilagodimo vama, mi ćemo to i uraditi“ kazao je Mačkić.

Predsednik privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić je istakao zadovoljstvo jer je značajan broj ljudi u proteklim godinama uspeo da se radno angažuje nakon obavljanja stručne prakse. Dodao je da se nada da će opština uspeti da ostvari značajne rezultate u smanjenju broja nezaposlenosti.

„Verujem da će se i ova grupa pokazati na najbolji način svojim radom i maksimalnim angažovanjem. Ovo je ješ jedna potvrda da je država Srbija ovde i da funkcionišemo i opstajemo uz sve one koji nas podržavaju. Ta neraskidiva veza je prisutna i danas“  rekao je Spirić.

Direktorica mitrovačke filijale NZS-a Verica Ćeranić rekla je da brojnost ove delegacije pokazuje pokazuje posvećenost ljudima koji žive ovde. Ona se zahvalila mladima koji su došli da prime ugovore i poželela im je uspeha u radu.

 

„Želim im da ovu šansu iskoriste da stečena znanja pokažu poslodavcu na najbolji način, jer će poslodavac prepoznati kvalitetnog radnika i dati mu šansu da se uključi u rad. Želim vam puno uspeha u radu“ kazala je Ćeranićka.

Nikola Miletić, diplomirani student medicinskog fakulteta sa odseka stomatologija jedan je od onih koji su dobili ugovor danas.

„Na ovaj način mogu da unapredim svoje znanje. Praksu obavljam u Domu zdravlja u zvečanu, i nadam se da ću biti uspešan u svom usavršavanju“ rekao je Miletić.

Mladi će stručnu praksu obavljati u trajanju od 6 i 12 meseci.

Comments

Pročitaj još