• Početna>
  • Vesti>

28 političkih subjekata prijavljeno za kosovske izbore, tri iz srpske zajednice

Za učešće na vanrednim kosovskim izborima 14. februara, 28 političkih subjekata prijavilo se za sertifikaciju, potvrđeno je iz CIK-a sinoć nakon što je istekao rok za prijavu i predaju liste kandidata.  U trci za poslanička mesta naći će se i tri srpska politička subjekta.

U periodu od 8. januara do 16. januara, zahtev za sertifikaciju lista kandidata za predstojeće izbore podnelo je ukupno 28 političkih subjekata, od kojih 21 politička stranka, dve koalicije i 5 građanskih inicijativa.

Za jedno od 120 mesta u kosovskom parlamentu prijavilo se ukupno čak 1.079 kandidata. Nezavisnih kandidata nije bilo.

Svoje kandidate za predstojeće vanredne parlamentarne izbore prijavila su tri politička subjekta iz srpske zajednice. Među njima je jedna politička stranka – Srpska lista, sa ukupno 20 kandidata, a na čijoj listi su i članovi GI SDP, kao i dve građanske inicijative – Građanska inicijativa za slobodu, pravdu i opstanak – sa tri i Srpski demokratski savez – sa pet kandidata.

Sa svojom građanskom inicijativom – Ujedinjena zajednica, biračima će se sa ukupno 13 kandidata predstaviti i šefica administracije opštine Severna Mitrovica, Adriana Hodžić.

Četiri najveće većinski albanske stranke – Samoopredeljenje, LDK, PDK i AAK predale su liste sa po 110 kandidata za poslanike.

Na čelu liste LVV je lider stranke, Aljbin Kurti, koji je ujedno i kandidat za premijera, a za kog se u prethodnim danima spekulisalo – o tome da li će moći da bude kandidat, s ozirom na nedavnu presudu Ustavnog suda kojom je utvrđeno da kandidati ne mogu biti osobe koje su pravosnažno osuđene za krivično delo u poslednje tri godine. Kurti je, u drugoj polovini 2018. zajedno sa još dvoje članova LVV, osuđen na uslovnu kaznu zbog bacanja suzavca u prostorijama skupštine.

Druga na listi ove stranke je v. d. predsednica Kosova, Vjosa Osmani, koja ima ambiciju da bude nova predsednica Kosova. Na ovim izborima izaći će sa 14 kandidata svoje Građanske inicijative, a na zajedničkoj listi sa Samoopredeljenjem.

Na čelu liste za sada vladajuće stranke – LDK je aktuelni kosovski premijer, Avdulah Hoti, koji je takođe i kandidat za premijera.

Na listi ove stranke naći će se i poslanici AKR, dok se na petom mestu nalazi njen lider, Bedžet Pacoli.

Nosilac liste Demokratske partije Kosova je i predsednik ove stranke, Enver Hodžaj, koji je ujedno i kandidat za kosovskog premijera.

Listu Alijanske za budućnost Kosova predvodi Ramuš Haradinaj. AAK je prethodno saopštila da neće imati kandidata za premijera, ali i u više navrata da je njihov kandidat za predsednika lider stranke.

Na čelu liste NISMA je njen lider, Fatmir Ljimaj.

Osim dogovora o zajedničkim listama, nijedna od većinski albanskih stranaka nije formirala  predizbornu koaliciju.

To su učinile samo stranke koje predstavljaju manjine.

Pod imenom VAKAT, zajedno će na izborima izaći Demokratska stranka Bošnjaka (DSB) i Demokratska stranka Vatan (DSV). Drugu koaliciju čine političke stranke Pokret za Goru (PG) i Građanska inicijativa Gore (GIG). Oni će izaći sa zajedničkom listom pod nazivom „ZAJEDNO“.

Izvor Kossev

Comments

Pročitaj još