• Početna>
  • Vesti>

Kurti sa Šolcom: Prijem u Savet Evrope ispravna akcija i prava odluka  

Vlada Kosova

Aljbin Kurti razgovarao je telefonom sa kancelarom Savezne Republike Nemačke Olafom Šolcom, saopšteno je kabineta kosovskog premijera.

Međudržavni odnosi i evropska integracija Kosova, odnosno članstvo Kosova u Savetu Evrope, bile su glavne teme razgovora, navodi se u saopštenju.

Kurti je, navodi se, obavestio nemačkog kancelara o društveno-ekonomskom napretku koji je postignut u ove tri godine vladavine na Kosovu za razvoj ekonomije i poboljšanje pokazatelja demokratije i vladavine prava.

“Uz najnapredniji okvir za prava i zaštitu nevećinskih zajednica u Evropi, koji je takođe istaknut u izveštaju eminentnih pravnika Saveta Evrope, rezultati u demokratiji, vladavini prava i ljudskim pravima, prijem Kosova u Savet Evrope je ispravna akcija i prava odluka u promovisanju vrednosti samog Saveta i unapređenju demokratije”, naveo je Kurti tokom razgovora o procesu članstva Kosova u ovoj organizaciji, tražeći od nemačkog kancelara podršku do punopravnog članstva Kosova.

Prijem Kosova u Savet Evrope jača ljudska prava i prava nevećinskih zajednica jer garantuje pristup Evropskom Sudu za ljudska prava, navodi se u saopštenju iz kanclearije kosovskog premijera.

Comments

Pročitaj još