U Gotovuši obeležena Lazareva subota uz Lazarice

Foto: Naša Gotovuša

U Gotovuši je i ove godine svečano obeležena Lazareva subota ili Vrbica uz popularne Lazarice.

Devojčice i devojke do 18 godina oblače se u tradicionalnu narodnu nošnju i idu po kućama u Gotovuši i pevaju Lazaričke pesme. Ovaj praznik se u Gotovuši zove i Lazarica, saopštila je za Kontakt Plus Fejsbuk stranica „Naša Gotovuša“.

Narodna nošnja se sastoji od belih svilenih košulja, sašivenih tradicionalnim vezom, na koje se oblači jelek , opaše se anterija uz bošču, okićene biserima i sa pletenom korpom u ruci, u parovima Lazaričkim pesmama prizivaju zdravlje, plodnost i napredak domaćina.

Svaka pesma koje Lazarice pevaju namenjena je svakom članu domaćinsta koje posećuju.

Kada ulaze u dvorište pevaju pesmu „Bog pomaga u dvorj“e, a kada izlaze pevaju „Stante zbogom iz dvorje“, ako u porodici ima mlad momak za ženidbu peva se pesma „Ovde junak neženjen“, domaćici u kući je namenjena pesma „Oj Jarino gospođo“, za dečake „Soko leti visoko“, za devojke „Oj drugajle drugačke“, a za bebe „Ima majka pucence“. Za domaćina se peva „Ratar sedi na ralo“, a mladim bračnim parovima „Dva se mlada gledaju“.

Po običaju Lazarice se daruju jajima, slatkišima i novcem.

Obeležavanje Lazarica završava se u večernjim satima uz uz igranku.

Lazarice predstavljaju element nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije i upisan je u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije 2012. godine.

Comments

Pročitaj još