• Početna>
  • Vesti>

Prizren: Uz prisustvo velikog broja vernika proslavljena Lazareva subota u Svetim Arhangelima

Foto: Radio Goraždevac

Manastir Sveti Arhangeli kod Prizrena proslavio je danas slavu, Lazarevu subotu. Svetu liturgiju služio je vladika raško-prizrenski Teodosije, uz prisustvo velikog broja vernika i uz sasluživanje više sveštenika i sveštenomonaha.

U manastiru se nalazi paraklis posvećen svetom Lazaru četvorodnevnom, i zbog toga se današnji praznik svake godine svečano proslavlja. Paraklis je nastao nakon povratka monaha u manastir, prvi put posle paljenja konaka 17. marta 2004. godine, i simbolično je posvećen vaskrsenju Lazarevom.

Vladika Teodosije čestitao je današnji praznik i slavu našeg igumana Mihajla. Vladika je u besedi kazao da su Hristovo stradanje i vaskrsenje stubovi naše vere, označavajući novi početak i spasenje za sve ljude.

“Tamo gde svi misle da je kraj Gospod čini da nastaje početak nečega boljega, nečega lepšega. I kada su njega raspeli na krstu, kada su mnogi likovali, kada je i sam đavo likovao. Videći Gospoda našega na krstu i kada je izdahnuo misleći da je to kraj, da je to njihova pobeda oni su se prevarili jer to samo novi početak. Početak nečega boljega i spasenosnijega za nas ljude. Eto Gospod Lazarevim vaskrsenjem najavljuje svoja spasenosna stradanja i svoje vaskrsenje. I onda samo dan nakon toga kada je on sa svojima apostolima, učenicima ulazio u grad Jerusalim dočekao ga je mnogi narod i deca bacajuci cveće ispred njega kuda je trebao da prođe. I uzvikujući blagosloven onaj koji dolazi u ime Gospodnje”, kazao je u besedi vladika Teodosije.

Vladika Teodosije dalje u besedi napomenuo je da je Sveti Vladika Nikolaj podučavao o prolaznosti sveta i važnosti usmeravanja naših života prema večnosti. On nas podseća da sve što imamo na zemlji – moć, zdravlje, radost, sreća i slava – prolazi. Njegova poruka naglašava da je svrha Hristovog dolaska bila da nam otvori put ka večnom Carstvu nebeskom.

“Šta god da je ovde na zemlji to je prolazno braćo i sestre, i moć, zdravlje, radost i sreća i slava, sve je to prolazno. Zato je Gospod došao da nam podari nešto veće, a to je carstvo nebesko. Mi živimo na zemlji ove prolazne dane, ali preselivši se sa zemlje na nebo mi ulazimo u Gospodnji dan u onaj osmi dan u večnost.  Zato naše življenje ovde na zemlji treba da bude osmišljeno time kako će nam biti u večnosti. Sveti Vladika Nikolaj je govorio da svako od nas treba da ima jasan cilj u ovom prolaznom zemaljskom životu, da znamo gde putujemo, gde treba da stigenmo. Ako imamo taj cilj braćo i sestre, ceo ovaj život nam i nije važan ovde na zemlji”, kazao je vladika Teodosije.

U porti manstira Svetih Arhanglea danas je održana i izložba fotografija i razglednica “Prizren 1878-1941. godine”, autora Marka Markovića.

Comments

Pročitaj još